Brodtkorbene på Tjøtta

Det er ikke mange som har hersket over større områder i Nordland enn Brodtkorbene på Tjøtta.

Fra 1767 til i 1917 rådde familien over et helt lite imperium - selve gården på 1000 mål innmark, 20 husmannsplasser og ikke mindre enn 230 gårder spredt utover hele Helgeland.

 

 

 

 

 

Den navnløse gjesten

 

 

 

Brodtkorbene førte et stort hus, og på Tjøtta kunne de tilby ferdig oppredde senger i to særskilte bygninger for dem som trengte husly. Og ingen ble avkrevd betaling. Det fortelles om en prokurator som kom på fødselsdagsvisitt, der ble han i to år inntil han døde. Eller en fremmed offiser som kom en julekveld og ba om tak over hodet. I de elleve årene han ble værende på gården, fortalte han aldri hva han het. Så forsvant han like plutselig som han var kommet.
 

Overdådige fester

I blant ble det budt til fest under krystallkronene på Tjøtta. Folk kom fra nord og sør for å delta i de overdådige selskapelighetene. I de tre dagene festlighetene varte, skiftet damene toaletter hver dag - tonen var lett og usjenert, og lystigheten steg etter hvert som vinen fant veien ned i glassene.
 

Frokost med portvin

ANNEN TID: Tjøtta, med havna og fergeleiet i forgrunnen, slik stedet fremstår i en ganske annen tid enn da brodtkorbene regjerte.  - Klikk for stort bildeANNEN TID: Tjøtta, med havna og fergeleiet i forgrunnen, slik stedet fremstår i en ganske annen tid enn da brodtkorbene regjerte. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2009 ( Billy Jacobsen / NRK, 2009)

Dagen begynte alltid med en kopp rykende varm kaffe eller sjokolade med kaffe på sengen. Klokken 10 var det frokost, med tilhørende madeira, portvin og øl. Middagen ble inntatt ved 4-tiden om ettermiddagen. Musikere underholdt under det overdådige måltidet, senere ble det spilt opp til dans. I blant var det også forestilling i teatersalen, med innleide skuespillere. Slik kunne de holde det gående til klokken var blitt 5 - om morgenen.
 

Til slutt overtok Staten

Det sto virkelig glans av Brodtkorbenes festligheter på Tjøtta. Den samme glans sto det neppe av gården etter ar staten overtok den og gjorde den til saueavlsgård. Men da var det siste Brodtkorben reist.
 

Anbefalte artikler:

Alstahaug
Hårek på Tjøtta
Sigrid på Sandnes
Sandnes gård
Øyvind Finnsson Skaldespiller
Familien Coldevin
Nordvik gård
Handelsstedet Selsøyvik
Inndyrgodset