Hurtigruteskipet «Nordstjernen»

GAMMEL TRAVER: Nordstjernen på vei ut fra Bodø.  - Klikk for stort bildeGAMMEL TRAVER: Nordstjernen på vei ut fra Bodø. Foto: Knut Valberg ( Knut Valberg)

 Hurtigruteskipet «Nordstjernen» ble bygd i 1956 i Hamburg, Tyskland. Skipet, eid av rederiet Hurtigruten ASA frem til høsten 2012, gikk i hurtigrutefart på norskekysten fra 1956 frem til mars 2012.
Skipet er 80 meter langt og 13 meter bredt. Det har plass til 400 passasjer, og i alt 151 køyplasser. Det har en bruttotonnasje på 2191, samt en marsjfart på 15 knop.
SØSTRE: Søsterskip i hurtigrutefart ved kai i Trondheim, Nordstjernen (fra 1956) og Lofoten (fra 1964).  - Klikk for stort bildeSØSTRE: Søsterskip i hurtigrutefart ved kai i Trondheim, Nordstjernen (fra 1956) og Lofoten (fra 1964). Foto: Jon Rokseth ( Jon Rokseth)Cruise på Svalbard

I tillegg til tradisjonell kystfart, brukte Hurtigruten i flere år ”Nordstjernen” også til turistfart på Svalbard om sommeren.
 

50 ganger rundt kloden…

Gamle ”Nordstjernen” gikk i hurtigrutefart i hele 56 år, før siste seilas fra Kirkenes til Bergen i mars 2012. Skipet hadde da i alt tilbakelagt en distanse tilsvarende 150 runder rundt jordkloden, ifølge rederiets beregninger.
 

Solid sjøbåt

Skipet har ofte denne tiden vært utsatt for kraftig uvær, også orkan, men aldri vært utsatt for alvorlige ulykker eller havarier.
TV-TEAM: Fotograf Ola Helness og reporter Helge Lyngmoe har lagd dokumentaren Siste dans med Nordstjernen. Her på kaia i Bergen, etter at skipets siste seilas som hurtigrute.  - Klikk for stort bildeTV-TEAM: Fotograf Ola Helness og reporter Helge Lyngmoe har lagd dokumentaren Siste dans med Nordstjernen. Her på kaia i Bergen, etter at skipets siste seilas som hurtigrute. Foto: Hilde Marie Molde ( Hilde Marie Molde)
-Mange har et nostalgisk forhold til ”Nordstjernen”. Skipet representerer ei annen tid, og en kystkultur som er i ferd med å gå over i historien, sier Helge Lyngmoe, som er reporter i NRKs tv-dokumentar om skipet.
 

Siste dans

Programmet har premiere på NRK i romjula 2012, og har tittelen ”Siste dans med Nordstjernen” – etter den aller siste seilasen som hurtigrute mellom Kirkenes og Bergen; med NRK-teamet tett på livet om bord.
Denne reisen har også blitt bok, ”Siste reis med Nordstjernen”, skrevet av den samme reporter Helge Lyngmoe, som blant annet var fisker før han ble journalist, og etter hvert kom til NRK.
 

Heldig med været – det ble storm!

-På finnmarkskysten var vi så heldige å få full storm og orkan, sier Lyngmoe om denne siste turen med ”Nordstjernen”, med tanke på at teamet dermed også fikk med seg mye mer enn bare glansbilder til programmet fra leia.
SUPPORTERE: En gjeng fra Sandnessjøen om bord i Nordstjernen på skipets siste reis som hurtigrute. Fra venstre: Steinbjørn Mentzoni, Trond Carlsen, Torund Åkerøy, Tor Erik Hansen, Lisbeth Hansen, Nils Arthur Kvalnes og Arnt Svinøy.  - Klikk for stort bildeSUPPORTERE: En gjeng fra Sandnessjøen om bord i Nordstjernen på skipets siste reis som hurtigrute. Fra venstre: Steinbjørn Mentzoni, Trond Carlsen, Torund Åkerøy, Tor Erik Hansen, Lisbeth Hansen, Nils Arthur Kvalnes og Arnt Svinøy. Foto: Ola Helness / NRK ( Ola Helness / NRK)
Lyngmoe var for øvrig også tv-reporter i programmet dampskipet Børøysund.
 

Skipet solgt

13. november 2012 meldte Bergens Tidende at Nordhordaland Dampbåtlag har kjøpt ”Nordstjernen” hos Hurtigruten.
-Skipet vil ha tilholdssted i Norge, og med Bergen som hjemby, uttalte daglig leder i foreningen, Håkon Roska, til avisen.
 

Fredet

I desember 2012 fredet Riksantikvaren "MS Nordstjernen".
-Hurtigruten representerer selve livsnerven for store deler av befolkningen langs kysten, sa riksantikvar Jørn Holme da vedtaket ble offentliggjort.
-Med fredningen av "MS Nordstjernen" er et av kystfartens viktigste kulturminner fredet, sa Holme.
 

Uten hinder for driften

Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyr, samt kunstneriske utsmykning. Men fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift.
 

Anbefalte artikler:

Nordland fylke
Hurtigruten
Richard With
Lokalbåten «Tysfjord»
MS «Skogøy»
Dampskipet Børøysund