Krutfjellvegen

-EVENTYRLIG: Hege Dalen har bidratt med sitt for å trekke Krutfjellveien inn som prosjekt i reiselivet og i tradisjonskulturen.  - Klikk for stort bilde-EVENTYRLIG: Hege Dalen har bidratt med sitt for å trekke Krutfjellveien inn som prosjekt i reiselivet og i tradisjonskulturen. Foto: Billy Jacobsen / NRK / 2009 ( Billy Jacobsen / NRK / 2009)

-Krutfjellveien er rene eventyret, både historisk og for reiselivet, ifølge Hege Dalen.

Anbefalt radio:Hun var i sin tid leder for prosjektet som arbeidet for at Krutfjellveien, som også slynger seg inn i Sverige, skulle bli en veiviser i retning såvel opplevelser og historie som kultur; herunder sørsamiske tradisjoner i Hattfjelldal og områdene rundt.
Klikk for stort bildeMERKEVARE: Logoen går igjen på veiskilt og i brosjyrer. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
 

Lokal mat

Så ikke til å undres over at hun tok med seg svartkjelen og tørka reinkjøtt da hun en vårdag i 2009 møtte NRK Nordland på en rasteplass ved Krutfjellveien.
Og kaffen, den serverte hun i trekopper, lagd av en sørsamisk håndverker.
-Tørka reinkjøtt fra Hattfjelldal er kortreist mat. Og koppene er også kortreist, ler hun.
-Dette er en måte for oss å få frem den lokale kulturen på.

Veiviser til opplevelser

Og det vises vei til både mat, kunst og håndverk for den som legger ut på Krutfjellveien. Men her er det også skiltet hvor du finner de beste fiskeplassene, de flotteste naturopplevelsene, og hvilke vandringsleder som var viktige for våre forfedre i disse villmarkens grensetrakter. Ikke minst for samene, for den sørsamisks kulturen har også sin sentrale plass i fortellingene som nå formidles i Hattfjelldal.

Ulv og bjørn

Og om du ikke springer på den, så hører det jo med til historiene at det i dag finnes både, jerv, gaupe, ulv og bjørn i området.
Men både reinsdyrsamene og sauebøndene holder koken med til dels store besetninger.

Anbefalte artikler:

Hattfjelldal
Sørsamene i Hattfjelldal
Naturen i Hattfjelldal