NATUR- OG KULTURGUIDE (Planlagt oppstart august 2019)

Fagskolen arbeider med å utvikle og planlegge en toårig stedsbasert Natur- og kulturguideutdanning i Svolvær på heltid. Studiet har planlagt oppstart i august 2019.

Utdanningen Natur- og kulturguide vil ifølge planen inneholde følgende emner:

Emne NK1                           Naturmiljø og aktivitet 1 20 studiepoeng
Emne NK5                           Naturmiljø og aktivitet 2 20 studiepoeng
Emne NK2                           Miljø og sikkerhet 1 10 studiepoeng
Emne NK6   Miljø og sikkerhet 2 10 studiepoeng
Emne NK3 Natur og kultur 20 studiepoeng
Emne NK4 Guiderollen 20 studiepoeng
Emne NK7                           Opplevelsesdesign   5 studiepoeng
Emne NK8                           Praksis i bedrift 15 studiepoeng

 

Studiet er egnet for personer som skal arbeide som natur- og kulturguider i kommersielle bedrifter i besøks- og opplevelsesnæringen, destinasjonsselskaper eller offentlig/halvoffentlig virksomhet. I førstelinjen eller produksjonsnivået i reiselivsbedriften er guiden den som bringer gjesten inn i naturen og kulturen. Riktig kompetanse om natur og ferdselsformer, sikkerhet, ledelse, natur- og kulturaktiviteter, kulturminner, kulturbakgrunn og kulturforskjeller er en forutsetningen for et vellykket møte mellom gjesten og naturen/kulturen. Vellykket guiding vil gi grunnlag for økoturisme, bærekraftig reisemålsutvikling og kommersiell drift. Utdanningen er et svar på yrkesfeltets uttrykte behov for kvalifisert guiding av gjester i besøks- og opplevelsesnæringene.

Lofoten reiselivfagskole skal etter planen ha tilhold i lokaler i tilknytning til Aust- Lofoten vgs.

Studieplanen er utviklet etter innspill fra en referansegruppe som har bestått av: • Jann Engstad, Lofoten Aktiv AS (havkajakk, økoturisme, guiding og turer, Norges Padleforbund)  • Ole Roger Jespersen, lærer Lofoten folkehøgskole, avd. Ski og klatring • Trygve Steen, Arktisk kompetanse AS • Unni Myklevoll, studierektor Lofoten reiselivfagskole 

Thomas Vold, førsteamanuensis Norges Idrettshøgskole (tidligere guide på Svalbard, phd.:

Fant du det du lette etter?