OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Lærekandidater

Lærekandidater skal også få en læreplassgaranti, fylkeskommunen arbeider nå med et innføringsprosjekt og har ambisjoner om at elever som starter Vg1 høsten 2022 skal ha en læreplassgaranti. Denne skal også gjelde for lærekandidater. Kravet om å fullføre og bestå Vg1 og Vg2 vil ikke gjelde for lærekandidater, men søkeren må ha fullført Vg1 og Vg2.

Lærekandidater gjennomfører ikke samme opplæringer som lærlinger, lærekandidater tar sikte på en mindre prøve enn lærlinger, en kompetanseprøve. Opplæringen er ikke fullt så omfattende og etter fullført opplæring vil man heller ikke motta et fagbrev, men et kompetansebevis. Les mer om ordningen.

Lærekandidater har samme rettigheter og plikter som lærlinger, og derfor vil de også ha samme rett på læreplassgaranti som lærlinger.