Ludvig Pilip-rommet

Klikk for stort bilde

Ludvig Filip-rommet er en liten perle, skjult på Nordland kultursenter. Rommet er fullstendig dekket med malerier fra 1700-tallet. Veggene er dekorert med malte lerretstapeter med datidens yndlingsmotiver som jakt på hesteryggen, spasering i parken og musisering i det fri. Her finne vi trolig Norges eldste, bevarte rokokko lerretstapet. Taket er dekorert med scener som viser de fire årsidene rammet inn av ornamenter typiske for det tidlige 1700-tallet. Kaminen har en pompøs overbygging med søyler og marmorering. Marmormalingen i rommet har en koloritt som kunsthistorikerne gjerne plasserer på slutten av 1600-tallet, altså seinbarokken. Og alt dette finnes altså i det lille rommet som bare er 23m2 stort. 

Rommet som vi kjenner det i dag, ble skapt i 1899 av Henrik Backer. Han fikk i oppdrag av landbruksskolens bestyrer L.P. Nilssen å lage et "hageværelse" i rommet foran glassverandaen på skolens nybygg Valkyrien. Backer gjenbrukte utvalgte interiørdeler fra den gamle prestegården som hadde blitt revet noen år tidligere. Totalt 103 deler fra trolig tre ulike rom som omfatter søyler, profillister, knepaneler, takbjelker og 20 lerretseler. 

Han satte sammen alle delene i en slags "patchwork" eller puslespill; ved hjelp av overmaling tilpasset han alle delene slik at det ikke skulle synes hvor den ene delen sluttet og neste begynte.

 

Klikk for stort bildeKlikk for stort bilde


Restaurering

I mars 2011 startet en sårt tiltrengt restaurering av rommet. Arbeidet ble ledet av Heinz Kuch, teknisk konservator ved Nordland fylkeskommune.  Til sammen har det vært 48 personer involvert i restaureringen, heriblant en rekke studenter fra Tyskland. Det tok om lag fire år å restaurere det 23m2 store rommet.

Maleriene er unike i norsk sammenheng. De er en del av Nordlandsmuseets samling og er tilgjengelig etter avtale.