Cookie Consent by TermsFeed Hva gjør vi - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hva gjør vi

Nordland fylkeskommune jobber bredt og tverrfaglig med samiske saker i tråd med vår samfunnsutviklerrolle. Ansvaret for samiske saker ligger i avdeling for Samfunnsutvikling, i Seksjon for kunst- og kulturutvikling. Alle avdelinger i fylkeskommunen har likevel ansvar for å utvikle, styrke og synliggjøre samiske språk, kultur og samfunnsliv.

2 nieidda gávttiin ci?adan - Klikk for stort bilde Susanne Forsland  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Samarbeid med Sametinget

Nordland fylkeskommune og Sametinget har inngått en samarbeidsavtal som gjelder for perioden 2019-2022. Samarbeidsavtalen skal legge forholdene til rette for et varig fast samarbeid som angår samene og samiske områder i Nordland fylke, samt å prioritere disse i fellesskap. Avtalen har egne punkter om:

  • Samiske språk (etterlevelse av Samelovens språkregler, tolking, samiske språksentre, samiske stedsnavn, informasjon om rettigheter og forpliktelser knyttet til avtalen når det gjelder samiske språk)
  • Samisk kultur og samfunnsliv (opplæring, næring, kultur, samiske barn og unge, kulturminneforvaltning, regional planlegging og arealforvaltning, folkehelse, bypolitikk, økonomi)
  • Samarbeidets art (forpliktelser, møtevirksomhet, rapporteringer etc)

 

Fylkeshelseundersøkelsen 2020

I 2020 gjennomførte Nordland fylkeskommune den første fylkeshelseundersøkelsen med vekt på trivsel og livskvalitet. Resultatene fra undersøkelsen vil gi et bilde på hvordan folk opplever å bo i Nordland og hvor fornøyd de er med egen helse, stedsutvikling og tilbudene i bo- og nærmiljøet. Undersøkelsen hadde en samisk tilleggsmodul, der resultatene ble bearbeidet av Samisk helseforskning. Resultatene viser at den samiske befolkningen i gjennomsnitt skårer lavere enn øvrig befolkning, spesielt når det gjelder diskriminering, helse, livstil, levekår og livskvalitet. Du kan lese mer om undersøkelsene her

Opplæring i samisk

Nordland fylkeskommune tilbyr opplæring i samisk i videregående skole. Fylkeskommunen som skoleier har ansvaret for at elevenes rettigheter til samisk rettigheter til samiskopplæring blir oppfylt: link til side Utdanningsavdelingen Les mer om samisk opplæring i videregående skole

Fylkesbiblioteket

Fylkesbiblioteket skal bidra til at bibliotekene har enda større fokus på formidling av samisk språk, litteratur og kultur. Fylkesbiblioteket har blant annet satset på å få samisk språk mer synlig gjennom skilting i bibliotekene, i tillegg til bruk av digitale plattformer for synliggjøring og formidling av samisk litteratur. I forbindelse med utarbeidelsen av Nordland fylkesbibliotek sin handlingsplan, ønsket fylkesbiblioteket å kartlegge situasjonen for den samiske litteraturen og formidling i bibliotekene. Kartleggingen er også en oppfølging av samarbeidsavtalen mellom Nordland fylkeskommune og Sametinget. Fylkesbiblioteket tok utgangspunkt i den samiske kartleggingen som ble gjennomført i 2015, og rapportene har også fellestrekk. For å gjennomføre tiltaket ble det laget en spørreundersøkelse som ble sendt ut til folkebibliotekene i fylket. Nå er rapporten klar, og du finner denne ved å trykke her

Samiske institusjoner i Nordland

I Nordland har vi flere samiske institusjoner. Várdobaiki samisk senter ligger Evenskjer, men betjener også den samiske befolkningen i Nordland. De har museum, språksenter, barnehage, galleri, prosjektvirksomhet og har spesielt fokus på med samiske helsespørsmål.

Trykk her for å besøke nettsiden deres.

Árran lulesamisk senter ligger i Hamarøy. Árran har kulturhusvirksomhet, språksenter, museum og forlagsvirksomhet. De har også egen barnehage skilt ut som eget selskap.

Trykk her for å besøke nettsidene deres.

Stormen samiske senter ligger i Bodø og driver samisk språksenter, i tillegg til at de tilrettelegger for samiske aktiviteter i byen.

Trykk her for å besøke nettsidene deres. 

Duoddara Rafe – pitesamisk senter har kontorplass på Dokmo i Beiarn. Duoddara Ráfe arrangerer aktiviteter som foredrag og kurs, og lokalene på Dokmo er en samisk møteplass for den samiske befolkningen i området.

Trykk her for å få mer informasjon om senteret.

Sijti Jarnge ligger i Hattfjelldal. Sijti Jarnge har kulturhusvirksomhet, språksenter, formidler sørsamisk litteratur og driver prosjektvirksomhet. Trykk her for å besøke nettsidene deres.

Artikkelliste