Plantet vennskapstre i parken «Narvik» i Serbia

Klikk for stort bildeSom et tegn på vennskapet ble det også plantet et tre i parken av Pavle Markov (ordfører Kikinda), Mona Nilsen (Narvik kommune), Sonja A. Steen (fylkesordfører Nordland fylkeskommune) og Damir Zobenica (visepresident Vojvodina). Eystein Markusson I forrige uke var en delegasjon under ledelse av fylkesordfører Sonja. A Steen fra Nordland fylkeskommune og Narvik på besøk i provinsen Vojvodina i Serbia, etter invitasjon fra president István Pásztor.

Blant annet besøkte delegasjonen byene Novi Sad, Subotica og Kikinda og det ble besøkt flere bedrifter, museer og politiske institusjoner med sikte på konkret samarbeid.  De øvrige politiske deltakerne fra Nordland var fylkesråd for økonomi, Knut Petter Torgersen, gruppeleder for Høyre i fylkestinget, Beate Bø Nilsen og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Narvik, Mona Nilsen.

Kalte parken Narvik

Under besøket i Kikinda 21.3.19 var delegasjonen invitert til å være med i bystyremøtet i Kikinda, hvor hovedsakene var bekreftelse av vennskapsavtalen med Narvik og vedtak av en ny park oppkalt etter Narvik. Møtet var en svært høytidelig sak med stort kor som først sang den norske og den serbiske nasjonalsangen og etter at møtet var ferdig ble «Å eg veit meg et land» også sunget av det serbiske koret.

Ydmyk og stolt

Mona Nilsen talte til byrådet og sa blant annet at hun var ydmyk for det slit og de ofre som fangene i Norge gjennomgikk, men også stolt over det langsiktige vennskapet mellom byene som dette medførte på grunn av de vennlige forsøk fra lokalbefolkningen på å hjelpe fangene.

Fylkesordfører Sonja A. Steen hilste byrådet og pekte på det gode samarbeidet mellom Nordland fylke og provinsen Vojvodina.

Plantet vennskaps-trær

Dagens høydepunkt var avdukingen av parken oppkalt etter Narvik. Parken omkranser monumentet over de falne fra andre verdenskrig. Som et tegn på vennskapet ble det også plantet et tre i parken av Pavle Markov (ordfører Kikinda), Mona Nilsen (Narvik kommune), Sonja A. Steen (fylkesordfører Nordland fylkeskommune) og Damir Zobenica (visepresident Vojvodina).

Ungdom lærer norsk

Som avslutning på besøket ble det også avlagt et besøk på den videregående skolen i Sremski Karlovci hvor det var møte med en klasse som lærte norsk. Tatt i betraktning at de bare hadde lært norsk dette skoleåret var elevene svært flinke og det kan forhåpentligvis åpne for et samarbeid i fremtiden, knyttet til mobilitetsprogrammet Erasmus+.

Klikk for stort bildeFra åpningen av vennskapsparken Eystein Markussen