Cookie Consent by TermsFeed nytt utdanningstilbud innen landbruket - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nytt fagskoletilbud i landbruket

Nå presenteres et flunkende nytt utdanningstilbud i nord: Agrotekniker i grovfôrbasert husdyrproduksjon. Utdanningen gjennomføres i samarbeid med naturbrukslinjene ved Sortland og Mosjøen videregående skole

Kyr i fjøs som spiser gress. Foto. - Klikk for stort bildeFra fjøsen på Mosjøen videregående skole, avdeling Marka. Susanne Forsland

–Dette er et flott og lenge etterspurt tilbud for å løfte landbruket i Nordland. Jeg har selv benyttet meg av muligheten til å gå Voksenagronomen som er en mer utvidet utdanning i regi av fylkeskommunen, og har hatt veldig stort utbytte av dette i forbindelse med at vi kjøpte oss gård, sier fylkesråd for næring Bjørn Larsen.  

Stolt

Mann sitter i en rød traktor. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd Bjørn Larsen godt plassert bak rattet på egen traktor.

–Vi er veldig stolte av våre naturbruksskoler på Marka og Kleiva, og vet at de som blir å benytte seg av dette tilbudet vil få et solid påfyll av kunnskap som kan hjelpe dem videre i arbeidet sitt. Og så skal man heller ikke se bort i fra at det å komme sammen med andre med samme interesser kan gi nettverk for framtida, sier fylkesråd Larsen.

Passer for flere

Dette nye tilbudet passer for de som allerede er gårdbruker og ønsker å heve din kompetanse, eller for de som ønsker seg inn i næringa. Fagskoletilbudet er et yrkesrettet studietilbud som gir relevant utdanning for i hovedsak tre målgrupper; både som sjølstendig næringsdrivende, rådgivere og som ansatt innen landbruket, men også andre innen landbruksrelaterte yrker kan øke sin kompetanse i forhold til eget arbeid, slik som selgere i landbruksrelaterte virksomheter osv.

I tillegg til landbruksfag får studentene lederutdanning, veilederkompetanse og blir bedre i stand til å drive en lønnsom gård. Dette er en framtidsrettet agroteknisk utdanning som deltakerne kan ta mens de er i jobb.  Utdanninga er nettbasert med samlinger fordelt over to år.

Hva lærer du?

Utdanningen bygger på en helhetlig forståelse for framtidsrettet kompetanse innen det arktiske landbruket. Sentralt står forvaltning og utvikling av landbruksforetak med produksjon av kjøtt og melk fra ku og sau, basert på beiting og dyrking av grovfôr. Arktisk landbruk tar vare på tradisjoner, bidrar til bosetting og holder kulturlandskapet ved like.

Et klimasmart landbruk handler om god ressursutnytting, dyrevelferd og framtidsrettet teknologi. Dermed ivaretas både det enkelte foretaks behov og våre felles behov som bærekraft og det grønne skiftet. Studiet består av tre hovedemner i tillegg til det avsluttende hovedprosjektet: Driftsledelse og økonomi, Planteproduksjon med vekt på ­grovfôr og beite og til slutt Husdyrproduksjon.

Oppstart er høsten 2024, og søknadsfrist er 15 april.

Håper på permanent tilbud

–Nå håper vi mange søker slik at fagutdanninga blir et permanent tilbud, sier Trond Bjørkås, leder i Nordland Bondelag. 
–Det har vært jobbet hardt med å få dette til, og takket være et samarbeid med Fagskolen Innlandet har det nå lyktes å få fram en spesialtilpasset modell for det arktiske landbruket basert på deres fjell-landbruksmodell. Dette hadde vi ikke klart uten støtten vi har fått fra fylkeskommunen, så stor takk til dem.  Det er nå våre gårdbrukere må benytte anledningen til å få faglig påfyll, og ikke minst jobbe med lønnsomheten i egen drift! avslutter han.