Cookie Consent by TermsFeed Handlingsplanen for grøntproduksjon i nord er nå ferdig - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Handlingsplanen for grøntproduksjon i nord er nå ferdig

Det har over tid vært uttrykt et ønske fra organisasjoner, produsenter m.fl. om å få utarbeidet et planverk til bær- og grøntproduksjon i Nord-Norge for å kunne utnytte potensialet som er i landsdelen. Nå er den ferdig og vedtatt av styringsgruppa for planen. Tre arbeidsgrupper med representanter fra grøntprodusenter i Nordland, Troms og Finnmark, NIBIO Tromsø og Svanhovd, NLR Nord-Norge og Tromspotet AS har jobbet med tiltak og kommet med innspill til planen gjennom flere møter. En styringsgruppe ledet av nordnorsk landbruksråd og med medlemmer fra faglagene, statsforvalterne og fylkeskommunene har ledet arbeidet.

Mål, delmål og tiltak i planen er utarbeidet på bakgrunn av de utfordringene grøntnæringa i Nord-Norge pr i dag ser som det viktigste å gjøre noe med. Dette kan raskt endre seg, og det er ikke ønskelig at forslagene til tiltak i planen utelukker prosjekt som vil være relevante om noen år. Forslagene er ikke satt i prioritert rekkefølge. Det er ikke satt opp forslag på aktuelle aktører eller instanser til oppfølging og gjennomføring av tiltakene. Dette må være opp til de ulike instanser å avgjøre, gjerne i samarbeid. Nordnorsk Landbruksråd ønsker handlingsplanen skal være et planverk som skal gi retninger og muligheter for utvikling av grøntproduksjonen for kommende år. Videre at planen etter hvert tas inn som en del av fylkeskommunenes planverk og strategi for satsing på grøntproduksjon i nord. Økte nordnorske markedsandeler for volumproduksjon av grønt kommer ikke av seg selv. Regional og lokal etterspørsel etter nordnorske produkter kan og må stimuleres av økonomiske virkemidler, oppdrag, anbud og avtaler, i Nord-Norge. Økt koordinering og samordning på alle plan vil gi effektiv og målrettet virkemiddel- og ressursbruk. Samarbeid vil løfte grøntnæringa frem slik at nordnorske forbrukere vil føle eierskap til og etterspørre nordnorske varer. Det vil på sikt være det viktigste grunnlaget for opprettholdelse av lokal, regional og totalt sett, nasjonale matvareberedskap.

Kyr på beite

​Landbruket er ei viktig næring i Nordland. Den er viktig for matproduksjon, men også som basis for verdiskaping, bosetting og sysselsetting.
Landbruket er også med å forme kulturlandskapet i hele fylket