Benytt manuskonsulenten hos HATS

Manuskonsulent i HATS (kompetansesenter for revy og teater), Kristin Eriksen Bjørn, er godt i gang med digitaliseringen av manus som skal inn i manusdatabasen DRAMAS. Nå går det mot jul, og hun merker blant annet økt etterspørsel av julemanus.

Norsk kulturråd og Tromsø kommune har gitt støtte til manusdatabasen DRAMAS, for å digitalisere det fysiske manusarkivet som befinner seg på Rådstua Teaterhus i Tromsø. Manusarkivet i HATS er en av totalt fire DRAMAS-filialer i Norge, og det er fremdeles en lang vei å gå før alt er digitalisert. Underveis i prosessen må det fysiske manusarkivet gjennomgås, før det gjøres en faglig vurdering for hva som skal inn i databasen.

- Hittil er det ført inn over 4720 titler i arkivet fra alle våre DRAMAS-filialer. Både eldre og nyskrevne manus blir fortløpende lagt inn i databasen. Utenlandske forfattere er også representert, og vi ser at verk av Astrid Lindgren og Roald Dahl er noe av det som er mest etterspurt, sier Kristin.

Mot jul og julemanus
Det går mot jul, og blant alle manushenvendelsene ser Kristin at mange av de består av ønsker om å sette opp julemanus. Hun setter pris på at så mange tar kontakt for å få konsulenthjelp, ettersom det finnes mange alternativer å velge mellom.

- Det finnes jo flere julemanus å velge mellom enn Scrooge og Reisen til julestjernen, ler Kristin. Hun ramser deretter opp en hel del som passer for mange forskjellige aktører. Det er alt for enhver: stykker som passer for mange personer, få personer, voksne, ungdommer, barn, kor eller musikere. Eller alt på én gang.

 Benytt manuskonsulenten

Kristin håper så mange som mulig vil komme innom HATS-kontoret for å få hjelp og veiledning angående manus og manusutvikling. Hun vil at flere også skal få øynene opp for alle de flotte nye manusene som er tilgjengelige.

- Jeg oppfordrer alle som ønsker å sette opp manus til å ta kontakt. Det er mye nytt og spennende som er klart til bruk, sier Kristin.

 Kristins manustips:
- Juleprolog, av Lars Berg

- De fattige barns jul, av Dieter Sebelin

- Mens vi vente, av Mette Brantzeg, musikk Sverre Kjelsberg

- Julen er et lite barn, Øivind Berg

- Engler i gata, av Thor Rummelhoff

- Juleforviklinger, av Hilde Midstuen og Christin Prøis.