Den mørke arven

Klikk for stort bilde
I 1170 ble Thomas Beckett, erkebiskop av Canterbury, hugget i hjel av tolv fulle riddere i sin egen katedral. Foran alteret kappet de av ham toppen av hodeskallen, slik at hjernemassen rant ut over gulvet. Hans gode barndomsvenn, Kong Henry II, hadde sett seg lei på hans disputter med kongehuset, og under et fuktig gilde utstøtte han de berømte ordene, «Who will rid me of this troublesome... priest?» Han angret bittert, og da pave Aleksander III kanoniserte Beckett i 1173, lot Henry seg piske ved hans grav.

 På Inndyr i Gildeskål ligger en middelalderkirke (samt en prestegård, og en kirke oppført i 1881). Kirken ble bygget et sted mellom 1170 og 1220, noe man vet fra å studere byggestilen. Mye tyder på at kirken er velsignet i selveste St. Thomas’ navn. Den har et steinalter, og man spekulerer i om det kan inneholde relikvier av den gamle erkebiskopen. Om det skulle vise seg at dette stemmer vil det bety enormt mye for den lille bygda. Inndyr vil bli et pilegrimssted, hvor folk vil valfarte fra hele verden. I forbindelse med arbeidet ønsker kirken å skape blest rundt historien ved å sette opp et kirkespill, sommeren 2014.

I samarbeid med kirkeverge og lokalhistoriker, Oddbjørn Nikolaisen og kurator for kirkestedet, Oscar Berg, har sceneinstruktøren i ytre Salten, Anders Alterskjær, arbeidet i rundt et år for å kartlegge stedets historie, og lokale rykter og spekulasjoner.

Ikke bare kom de over de mest pirrende sammenhenger mellom Beckett og Gildeskål, men også en mørk fortid – med familieforbannelser, uekte barn, og rykter om nedgravde skatter. Med dette grunnlaget ble det uimotståelig å bearbeide et slikt materiale til en medrivende mysteriefortelling, heller enn et tradisjonelt, historisk spel. Alterskjær rottet seg sammen med kriminalfortellingens orakel, Nils Nordberg, som i sin tur kontaktet kriminalforfatter Tor Edvin Dah, og sammen har de ført de det hele i pennen.

Videre blir musikken komponert av Gildeskåls store sønn, Håvard Lund, og skal bl.a. spilles inn av kringkastingsorkesteret. I en av rollene finner vi, også fra Gildeskål, Arthur Eilertsen som nettopp har imponert stort i NRKs «Halvbroren». 

Dette blir en mørk, forførende fortelling i beste André Bjerke-stil, med det faktisk historiske bakteppet intakt. I dette tilfellet er nemlig virkeligheten bedre enn fiksjonen, selv om det vil bli forfattet en fri rammefortelling. Her blir det forbudt kjærlighet, religiøse symbolmysterier, lokale intriger… og muligens et mord?

Spillet finner sted på kirkestedet 4. – 7. juli, og vil bli fremført av både lokale talenter og profesjonelle skuespillere. Den vil ta form som et kontemporært teaterstykke, hvor fortiden kommer til live rundt aktørene. Hele bygda vil bli mobilisert i produksjonsprosessen.

Produksjonen er et samarbeid mellom Gildeskål kirke, Gildeskål kommune, Sør-Hålogaland bispedømme, Nordlandsmuseet og Scenekunst i Nordland.

Sceneinstruktørordningen i Nordland feirer i år sitt 25 års jubileum, og dette prosjektet vil inngå som et av våre jubileumsprosjekt. Derfor kommer flere av sceneinstruktørene til å bidra i en eller annen form.

Regissør: Søren Frank Christiansen.