Spesiellt og stemningsfylt teater

Rundt 450 publikummere så forestillingen The Edge of the Pier nylig. Det var en internasjonal vandreforestilling med folkesangeren Sigrid Randers-Pehrson fra Vesterålen, profesjonelle dansere fra Irland, Vesterålen og Island samt aktører fra Melbu Teaterlag og Norsk Fiskeindustrimuseum. Forestillingen utspilte seg på området rundt den gamle sildoljefabrikken Neptun. Den var del av fellesprosjektet EDGES: Three Sides of the Same Sea mellom Donegal i det nordvestlige Irland, Vesterålen og Øst-Island.

Nordlandsbåt med kiste

(Tekst: Eirik Bugge)
De første scenene i forestillingen utspilte seg i Barnetanken og Musikktanken. Særlig Musikktanken har ry langt ut over Vesterålen for sin spesielle etterklang. Høydepunket var scenene på den gamle trekaia med Melbu i bakgrunnen der det både ble framført vakre folketoner og samtidsdans. På kaia startet det med en norlandsbåt som rodde bort med en kiste og en skøyte som kom inn med de tre danserne. Sorg og sprudlende gjensynsglede møttes på kaikanten.

Musikk, manus og regi
Den nykomponerte musikken og lydkulissene var laget av bodøkomponisten Are Bredahl Simonsen. Det gav forestillingen en helt spesiell lyddimensjon. Den regionale sceneinstruktøren Søren Frank hadde ansvar for manus og regi. På treffende måte hadde han valgt ut billedlige uttrykk i spennet med det helt lokale og det internasjonale. Han fikk uttrykt hvordan kaia i alle tider har vært både er lokal møteplass og åpningen mot verden.

Positive publikumsreaksjoner

Publikum var begeistret etter forestillingen. Vesteraalens Avis intervjuet noen av publikummerne. - Jeg koste meg virkelig. Dette er ikke noe man opplever hver dag, spesielt ikke når tre land jobber sammen om et internasjonalt kulturarrangement. - Et helt suverent teater- var kommentaren fra en annen. - Dette var veldig spesielt og stemningsfylt teater som virkelig var verdt pengene - mente en tredje som tilføyde - Det beste av alt var at det skjedde på Melbu.

Den kulturelle skolesekken
Stykket ble fredag spilt for 250 ungdomsskoleelever gjennom Den kulturelle skolesekken. Søndag var det premiere for publikum. The Edge of the Pier har blitt til gjennom et samarbeid mellom Vesterålen kulturutvalg og Museum Nord samtidig som forestillingen bygger på kultursamarbeidet Vesterålen har utviklet med Irland og Island.

Gratulasjoner fra kulturministeren
I programmet sto trykt en hilsen fra kulturminister Anniken Huitfeldt. Hun skriver - De historiske båndene som knytter kystsamfunn i vår del av verden tett sammen, gjør det spennende med kulturelle samarbeidsprosjekter av denne typen som Vesterålen, Øst-Island og Donegal gjennomfører.(...) Jeg gratulerer de tre samarbeidspartnerne med oppnådde resultater og ser fram til fortsatt utvikling av samarbeidet.

The Edge of the Pier var økonomisk støttet av Vesterålen utvikling, Vesterålen kulturutvalg, Nordland fylkekommune og Norsk kulturråd.