Syndens Vaskeri - Urpremiere 8.mars

Klikk for stort bilde

 «Syndens vaskeri» er et nyskrevet stykke med URPREMIERE i Kulturbadet 8. mars 2017 kl. 1830 og forestilling 10. mars kl. 1900. Stykket er basert på virkelige hendelser om de såkalte falne kvinner i det katolske Irland. Disse kvinnene ble plassert på Magdalenevaskerier av sine egne familier. Årsaker kunne være å flørte, få et barn utenfor ekteskap, å bli voldtatt eller misbrukt. For mange kvinner ble dette stedet de levde resten av livet som slaver. Det siste Magdalenevaskeriet stengte i 1996. Dette er vår nære fortid og en viktig historie fra virkeligheten. Premieren 8. mars er et samarbeid med Sandnessjøen Soroptimistforening og kvinnegruppa HALDis for å markere kvinnedagen.

Om handlingen:

Mary og Fiona, begge synlige gravide, kommer til vaskeriet og møter sin nye situasjon med sjokk og undring. De blir kjent med den tøffe Annie som alltid vet råd, Christina som trøster med en sang, tysteren Patricia, som er gammel og vaskemiddelskadet, Una som ikke snakker og Nancy som vil alle godt. De deler alle samme skjebne; innsiden av vaskerimurene. Søster Magdalen driver vaskeriet med hard hånd og pisken i beltet. Sammen med seg har hun Søster Teresa som er naiv og god og Søster Immaculata som bestikker Patricia for informasjon. Fader Patrick blir forgudet av nonnene og sin yngre kollega Fader Damian med sitt gode og milde lynne, men er det frelse han tilbyr vaskeriets falne kvinner?

Velkommen til en forestilling med sterke kvinneroller og vakker sang basert på virkelige hendelser fra det katolske Irland.

 

Manus og regi: Kari Renate Nilsen, Sceneinstruktøren i Ytre Helgeland

Medvirkende:
Trine Benedicte Jenssen, Åse Albertsen, Karin Gärtner Fagervik, Synne Hunnes,
Ann-Kristin Grønmo Edvardsen, Kirsti Hesjevik, Tom-Stian Lenningsvik, Gjermund
Pettersen, Annelén Terjesdatter, Heidrun Persdatter Aaserud, Berit Andersen,
Tonje Johannessen, Hildegunn H. Jørgensen, Mari Haave Dvergsdal

Kostyme: Lill Evelyn Mathisen og Paula Andreassen
Scenografi og rekvisitt: Ingebjørg Svarstad
Musikalsk ledere: Åse Albertsen og Trine Benedicte Jenssen
Musikalske kilder: Sophie Liebreghts
Co-produsent: Scene8 Lyd- og lysmester: Tor-Ove Karlsen
Lystekniker: Håvard Fosnes Olsen
Plakatfoto: Fo2kameratene
Plakatdesign: Johanne Markvoll