OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

You are here:

Tunnelsikkerhet

Kjør sikkert i tunnel. 

Nordland fylkeskommune har på sine fylkesveger 54 vegtunneler. Tilstanden og utstyrsnivået i tunnelene varierer i ut fra tunnelenes alder, lengde og trafikkmengde. 

Noen er oppgradert etter tunnelsikkerhetsforskriften, mens andre har behov for oppgradering og mer utstyr i årene som kommer. 

Selv om fylkeskommunen hver dag jobber for å bedre sikkerheten i tunnelene og langs veiene, er det viktig at trafikantene forholder seg til vegnettet i den tilstanden den er for å hindre ulykker og farlige hendelser i trafikken.

Selvberging i tunneler

Selvbergingsprinsippet er gjeldende både i EUs tunnelsikkerhetsdirektiv og i vår egen tunnelsikkerhetsforskrift. Det innebærer at du selv har ansvar for å redde deg ut ved en hendelse i tunnel. Det er viktig å forholde seg aktivt til situasjonen. Nødetatene kan være lokalisert langt unna, det kan dermed ta lang tid før hjelpen kommer.  

Hva gjør du ved en hendelse i en tunnel? 

  • Tenk egen sikkerhet – sett på nødblink og kjør ut til siden
  • Varsle – helst via nødtelefon i tunnel, eller til 175 eller nødetater på mobiltelefonen
  • Ved brann – evakuer så raskt som mulig
  • Ved evakuering – bruk bil hvis du kan, gå hvis du må  

Tips til daglig ferdsel i tunnel

Det kan være smart å legge merke til tilgjengelig sikkerhetsutstyr i tunnelen. Husk å følge trafikkreglene og hold god avstand til kjøretøyet foran. Tunge kjøretøy kan skape høyere lufttrykk når de passerer deg. Hør på radio, der vil du kunne få informasjon dersom oppstår en hendelse.

Rødt lys

Respekter rødblinken; kjør aldri inn i en tunnel som er stengt. Du vet aldri hva som er årsaken til stengingen.   

Inn- og utkjøringen

Vær oppmerksom ved innkjøring og utkjøring av tunnelen. De fleste ulykkene skjer i tunnelenes innkjøringssoner. Dette kan blant annet skyldes endring i lysforholdene eller utfordringer med dugg.  

Bilstans 

Om du opplever havari i tunnelen, forsøk å stoppe i en havarilomme. Dersom tunnelen ikke har havarilomme, eller du ikke kommer deg dit, rull så langt ut til siden som mulig og sett på nødblinken.

Brannslukkere

Hvis du tar ut en brannslukker i en tunnel vil det gå en alarm hos Vegtrafikksentralen. Da ser operatørene nøyaktig hvor i tunnelen du befinner deg. Tunnelen blir automatisk stengt dersom den har stengeutstyr.   

Nødtelefon fremfor mobil

Bruk nødtelefon fremfor mobiltelefonen hvis du skal varsle. Nødtelefonen er koblet direkte til Vegtrafikksentralen, så der ser de nøyaktig hvilken du tunnel du er i og hvor i tunnelen du befinner deg.  Operatørene kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med bilbergingsselskap, dersom du har behov for det.