Verdig minnemarkering med gode venner

Klikk for stort bilde20.-23. juni var det 75 års minnemarkering av de første jugoslaviske fangene som kom til Nordland under andre verdenskrig. Med på markeringen var en stor delegasjon fra Serbia.De fem kommunene som var vertskap for minnemarkeringen har hver sin vennskapsby i Serbia. Narvik og Kikinda, Fauske og Melenci, Saltdal og Nis, Vefsn og Gorniji Milanovac og Hemnes og Prokuplj.  

-Minnemarkeringene for de jugoslaviske fangene skjer på ulike steder over hele landet, men de fleste og de største skjer i Nordland. Her hadde vi mange og blant de verste leirene. Det har gått 75 år og vi skal aldri glemme. Men vi skal samtidig se fremover i et freds- og bærekraftig utviklingsperspektiv. Vi må se framover – og ungdom er framtiden vår sa fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap).

Narvik

Dagen startet med en åpen konferanse med tittelen «Jugoslaviske fanger i Norge og deres minne» på Narviksenteret. Tomislav Dulic fra Uppsala Universitet og forsker Mikael Stokke foreleste om fangene og deres liv i de norske fangeleirene. Deretter fortalte tidligere leder av vennskapsforeningen med det tidligere Jugoslavia og leder av Serbisk- Norsk vennskapsforening, Dragan Markovic om kontakten mellom våre to land i etterkant av krigen.

På samme måte som det ble gjort under Nordland fylkeskommunes besøk i Novi Sad tidligere i år, ble det signert en ny og forlengende Klikk for stort bildeSignering av vennskapsavtale vennskapsavtale under besøket i Narvik.

-Utveksling av ungdommer har vært en prioritet de 50 årene som Narvik og Kikinda har vært venner.  Årlig har stipendiater fra Narvik og Kikinda gått på skole, lært språk og kultur i de respektive byer. Når vi nå forlenger vår vennskapsavtale er skole, utdanning, kultur og næring fremhevet som samarbeidsområder sa ordfører Rune Edvardsen (Ap) i sin tale under markeringen.

Fauske

På Fauske ble det avduket en sten i parken som bærer navnet til vennskapsbyen, Melenci-parken.  Klikk for stort bilde

-Vi ønsker fra Fauske å benytte denne markeringen til å feste vårt vennskap i stein. Det gjør vi ved å avduke en minnebauta her i Melenci park. Den skal minne oss om flere ting. Først og fremst om det vennskapet vi har- men steinen skal også minne oss om historien bak dette vennskapet. Nemlig 2 verdenskrig og det som skjedde både her og ellers i verden. Vi skal ikke glemme. Det er viktig at vi kjenner historien når vi skal forme fremtiden sa ordfører Jørn Stene (Ap).

Saltdal

Dagen startet på Saltdal bygdetun og Blodveismuseet. Deretter fortalte Synnøve Sjøvold Mykleset hennes far og bestefars fortellinger om den gang de hjalp jugoslaviske fanger til å flykte over til Sverige.

Delegasjonen fortsatte opp til Botn krigskirkegård hvor HM Kong Harald overvar seremonien. Dagen ble avsluttet med lunsj og omvisning på Galleri Adde Zetterquist og Nasjonalparksenteret på Storjord.

Vefsn og Hemnes

Vennskapssambandet Norge-Vest Balkan og kommunene Vefsn og Hemnes inviterte til «Nasjonal markering». I strålende sol og med stort oppmøte ble nye informasjonstavler avduket og kranser lagt ned. Det var en seremoni ved minnesmerket i Osen i Vefsn og en på Fagerlimoen i Hemnes.