Cookie Consent by TermsFeed Nullvisjon selvmord i Nordland fylkeskommune - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nullvisjon selvmord i Nordland fylkeskommune

Nordland fylkeskommune har hatt en politisk vedtatt nullvisjon siden 2014. Psykiske helseproblemer er en av de store folkehelseutfordringene, og forebygging av selvmord er en viktig del av folkehelsearbeidet. 

Tabubelagt tema 

Selvmord har vært, og er fremdeles, et tabubelagt tema. Arbeidet med nullvisjonen har forsterket inntrykket av at det er viktig å løfte og alminneliggjøre psykisk helse som en del av vårt totale helsebilde, og at psykisk helse og selvmord er tema som krever åpenhet og som det er viktig å sette ord på. Selvmord forekommer i alle samfunnslag, og er dermed en utfordring som angår oss alle. Avdekking av selvmordsrisiko er en krevende oppgave, og det er vanskelig å si hvem som går fra tanke til handling. Det er derfor viktig at flest mulig har kunnskap og kompetanse om hva man skal se etter og hva som kan gjøres for å komme i dialog med mennesker i selvmordsfare. Dette er spesielt viktig for de som jobber tett på andre mennesker. 

Kunnskap og kompetanse

Et vektlagt tiltak i oppfølgingen av nullvisjonen er derfor kursing i selvmordsforebyggende arbeid. Det er etablert regelmessig kursing av alle ansatte i de videregående skolene i fylket på området. Vivat selvmordsforebygging er kursleverandør. Kursingen gir deltakerne kunnskap og kompetanse om hvordan de kan oppdage at noen har selvmordstanker, og hvordan de kan hjelpe personen det gjelder videre til aktører som kan gi utvidet hjelp
Tiltaket har gitt positive erfaringer, og på bakgrunn av disse er det nå vedtatt at alle ansatte i Nordland fylkeskommune, uavhengig av arbeidssted, skal ha regelmessig opplæring i selvmordsforebyggende arbeid.
Fylkeskommunen har også gitt kommunene i fylket tilbud om utdanning av kommunale instruktører i selvmordsforebyggende arbeid, organisert og finansiert av fylkeskommunen.. Intensjonen med dette er å sette kommunene i stand til å gi egne ansatte og andre opplæring i forebygging av selvmord. Noen kommuner har benyttet seg av muligheten, og derigjennom utdannet egne instruktører for kursing i lokal kommune. 


Vi jobber også med innføring av kunnskapsbaserte program for elevene i videregående skole:

Se artikkelen om YAM her. 

Samarbeid med LEVE 

Fylkeskommunen har et nært og godt samarbeid med LEVE Nordland (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord). Selvmord er et vedvarende folkehelseproblem, men til tross for dette er det ikke gode rutiner for oppfølging av etterlatte etter selvmord.

Etterlatte er selv i forhøyet risiko for selvmord, og for mange er det vanskelig å gå videre i livet når de har opplevd selvmord i nære omgivelser. Behovet for støtte og forståelse er stort, og det er spesielt viktig å drøfte egen diskusjon med andre som har opplevd noe lignende.

LEVE Nordland og Nordland fylkeskommune samarbeider derfor om utdanning av likepersoner. I denne sammenhengen er en likeperson en frivillig som selv er etterlatt etter selvmord, og som er sertifisert for å gjennomføre samtaler med andre som opplever det samme. Sertifiseringen foretas av LEVE.

Fylkeskommunen har finansiert og organisert lokal utdanning av likepersoner i Nordland i samarbeid med LEVE Nordland. Dette har medført at det pr nå er ca. 50 tilgjengelige likepersoner for oppfølging av etterlatte etter selvmord i fylket.

Samarbeidet med LEVE Nordland har også resultert i utarbeidelse av rutiner og metodikk for samhandling mellom kommunale kriseteam og LEVE om oppfølging av etterlatte etter selvmord. Det er også igangsatt forsøk og utprøving av rutiner og metodikk for samarbeid mellom videregående skole og LEVE ved selvmord blant elevene.