Lær av Theresa May

Klikk for stort bildeTomas Norvoll (t.v) i samtale med Arne Sigve Nylund, konserndirektør Utvikling og Produksjon Statoil Norgei og stortingsrepresentant Eirik Sivertsen Trond-Erlend Willassen

 

- Regjeringen bør lære av Storbritannias statsminister Theresa May. Også Norge trenger en ministrer som jobber med framtida for industrien. 

Det var budskapet fra fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) da han talte til LOs nasjonale konferanse i Bodø tirsdag.

-Vi trenger en aktiv industripolitikk i Norge. Det trengs en helhetlig tenkning rundt hvordan industrien skal utvikles, hvordan våre fortrinn som nasjon kan utnyttes og vår plass som produsent og leverandør, sier Norvoll.

Ikke nøytral

Budskapet fra fylkesrådslederen er at det trengs langt mer enn en såkalt næringsnøytral industripolitikk.

-Industriens rammebetingelser er selvsagt viktig. Men det blir ødeleggende når regjeringen vil at private skal bygge kraftkabler til utlandet i stedet for at industrien i Norge kan foredle kraften til produkter vi kan eksportere, understreker Norvoll.

Gi gass

Klikk for stort bildeTomas Norvoll Trond-Erlend Willassen

 

Norvoll mener norsk gass fra sokkelen kan gi grunnlag for mange nye arbeidsplasser og skaping av verdier.

-Flere burde leser hva landsmøtet i Industri Energi vedtok om næringspolitikk og klima i 2014. De peker på at det ligger et stort potensial for å skape nye arbeidsplasser, og samtidig skape miljøgevinst, ved å øke bruken av gass til industrielle formål, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Nye områder

- Som jeg har sagt tidligere – det er åpenbart områder utenfor Lofoten hvor fiskeri, havbruk og reiselivet skal ha enerett på arealer. Det å gjøre noen områder utenfor Lofoten petroleumsfri må derfor være en del av den videre prosessen. Dette kan vi finne ut av gjennom en konsekvensutredning, sier Norvoll og viser til at både industrien og statens inntekter trenger at nye områder åpnes der det er mulig.

-Fiskeri, havbruk og reiseliv er også viktige drivkrefter for arbeidsplasser og verdiskaping. Vi skal utvikle nordområdene gjennom en aktiv og bærekraftig nærings- og industripolitikk, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.