Industri i Nordland

Rana Gruber.jpg - Klikk for stort bilde

 

Industrien i Nordland er i stor grad bygget opp på foredling av naturressurser som kraft og mineraler. Mineral- og kraftforedlende industri representerer fylkets viktigste eksportindustrier med ca. 3000 direkte sysselsatte, og står for mer enn 50 % av all eksport fra Nordland.

Denne næringen gir grunnlag for en stor og kompetansetung leverandørindustri som sysselsetter opptil dobbelt så mange personer som industrien selv. Utviklingen av mineral- og kraftforedlende industri vil i tiden som kommer ha stor betydning for mange lokalsamfunn i Nordland.

  • Nordland er det fjerde viktigste eksportfylke i Norge, og 67 % av eksporten av tradisjonelle varer fra Nord-Norge kommer fra Nordland. I 2014 var eksportverdien fra Nordland over 24 milliarder kroner, i hovedsak metaller og fisk med hhv 13,2 og 9,4 milliarder kroner.
  • Nordland er den nest største kraftprodusenten i Norge. En stor andel av kraften har tradisjonelt gått til industriproduksjon, dels til foredling av lokale råvarer, dels til foredling av importerte. Kraftforedlende industri er sterkt integrert i internasjonale konsern, noe som gjør at den til enhver tid er avhengig av å være konkurransedyktig i forhold til andre land, også med anlegg i lavkostland. Den er derfor også sterkt avhengig av en konkurransedyktig og effektiv leverandørindustri, en kompetent arbeidsstokk og tilgang til kapital og teknologi.
  • Denne industrien er vant til å håndtere energikrevende prosesser, og er derfor en viktig faktor for Nordland med tanke på å ta i bruk naturgass som energikilde og industriråstoff.
  • Industrien i Nordland utgjør Norges nest største industriklynge og er verdensledende innen produksjon av en rekke produkter som aluminium, sement, silisium, gjødsel, stål og forskjellige typer ferrolegeringer som eksporteres til hele verden.
  • I 2013 var Nordland landets nest største bergverksfylke med 900 ansatte og en førstehåndsomsetning på over 1, 2 milliarder kr. Selv om prisene på jernmalm varierer svært mye så er Rana Gruber desidert størst både når det gjelder omsetning og ansatte. The Quartz Corp i Tysfjord en en av verdens ledende produsenter av høyren kvarts til sol- og elektronikkindustrien. Nordland har flere forekomster i verdensklasse av blant annet kalkstein og dolomitt, talk og høyren kvarts, som er viktig råstoff til industrien i Nordland.

horisontal linje - Klikk for stort bilde

Sist endret 05.08.2016
tomas geonor.jpg
(15.03.2017)

Mineral-konferansen GeoNor 17 arrangeres i Mo i Rana 21.-22. mars. 

Tomas Norvoll åpnet Geonor2016
(16.03.2016)

- Norge har store verdier som ligger og venter på å bli kartlagt. Det trengs handling fra regjeringen. 

005784_NINA NYSTAD_BL-GK_GILDESKAAL.jpg
(03.03.2016)

Hvilken rolle kan mineralnæringen spille for en klima- og miljøvennlig industri? 

  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
  • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert
vennligst vent...

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
Fant du det du lette etter?

Kontaktpersoner

Malin Johansen
Seniorrådgiver
Øyvind Visnes
Seniorrådgiver Industri
 
Login for redigering