Storsatsing på landbruksfag

Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen i samtale med leder i Nordland Bondelag Ståle Nordmo under bondelagets årsmøte i Bodø i dag. Nordmo er svært glad for fylkesrådets satsing på landbruksnæringen. Trond-Erlend Willassen - Fylkesrådet investerer 150 millioner kroner i nye skolebygg for naturbruk og landbruksfag i perioden 2012-2021! Og investeringene gir resultater: tilbudene innen naturbruk er også i år en av søkervinnerne blant våre ungdom, sier fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen (Ap).

Olsen hilste årsmøtet i Nordland Bondelag i dag, og lot ingen av deltakerne være i tvil om at fylkesrådet satser på landbruket i Nordland.

-Det er ei kjempeviktig næring som bidrar til sysselsetting og bosetting i bygdene og holder landskapet åpent. Vi bidrar på ulike måter til næringa, både med politiske innspill inn mot sentrale myndigheter, med ulike næringstilskudd til lokalmatprosjekt og andre satsinger.

Kompetanse viktigst

- Men aller mest bidrar vi inn mot det som er aller viktigst, nemlig kompetanse, utdanning og rekruttering, sa Hild-Marit Olsen.

I 2014 lå det et vedtak i fylkestinget om nedlegging av landbruksutdanningen på Kleiva.

-Vi valgte i stedet å stase. Gjennom de fire siste årene er Marka og Kleiva to av de store vinnerne i våre budsjetter. I perioden fra 2012 til 2021 har vi investert – og investerer totalt for 150 millioner kroner  i nye skolebygg -  100 millioner til Marka, og omlag 50 millioner til Kleiva.

Olsen legger til at fylkesrådet også har brukt en million kroner til agronomutdanning for voksne, samt tre millioner til et rekrutteringsprosjekt i samarbeid med Bondelaget.

Utstyrsløft

-I tillegg investerer vi tungt i utstyr. Ny melkerobot, ny moderne traktorer, rundballpresse, simulator for skogsmaskin og lassbærer. For å nevne noe. Siden 2017 har vi anskaffet utstyr for nærmere 10 millioner kroner. Det er jo dette elevene merker best i hverdagen, det er derfor elevene opplever læringen som god.

På Inndyr der vi utdanner til fiske og fangst og akvakultur har vi bruk 100 millioner kroner til et splitter nytt, moderne opplæringsfartøy.

Populære fag

Kanskje er det ikke så rart da at det vært meget god søkning til de blå og grønne fagene de siste årene i Nordland.

- Det er svært gledelig at tilbudene innen naturbruk også i år er en av søkervinnerne blant våre ungdom. Vi satser videre på å styrke utdanningene til primærnæringene i Nordland, fastslår Olsen.

Drift på Rønvikjordene

Hild Marit Olsen trakk i sin hilsningstale ellers frem fylkesrådets arbeid med å sikre drift av gården på Rønvikjordene i Bodø.

- Her har vi sikret drift og utvikling av gården, avsluttet hun.

Svært fornøyd Bondelag

Leder i Nordland Bondelag Ståle Nordmo, var veldig glad for å få besøk av næringsråd Hild-Marit Olsen under årsmøtet, og la ikke skjul på sin begeistring over fylkesrådets prioriteringer.

- Vi er veldig fornøyd med at fylkesrådet satser på landbruksnæringen og prioriterer nye skolebygg og nytt utstyr i landsbruksutdanningen. Vi føler også et ansvar for å bidra til å følge opp denne prioriteringen, og det skal vi få til, sa Nordmo.