Nykomlingspris til Utskarpen

Klikk for stort bildeFylkesråd for næring Ingelin Noresjø delte ut prisen til Elise Bratteng Rønning. Trond-Erlend Willassen Elise Bratteng Rønning og bedriften «Til Elise – Fra Marius», fra Utskarpen i Rana, vant fylkeskommunens nykomlingspris.
 

Prisen ble delt ut under fylkestingets samling i Mo i Rana i dag.

Tusen takk for prisen, dette var kjempemorro. Vårt mål har vært å lage en matdestinasjon på Utskarpen, og vi har fått masse støtte både fra familien,    bygda Utskarpen og våre leverandører, sa Bratteng Rønning i sin takketale.

Elise Bratteng Rønning har i mange år hatt et ønske om å etablere seg på hjemstedet sitt på Helgeland, og samtidig skape en destinasjon hvor hun og samboeren kan vise hele verden naturen, råvarene og maten som Helgeland har å by på. Etter lærlingetid som kokk på Britannia Hotel i Trondheim og en spennende tid som medlem av det norske kokkelandslaget, som ble avsluttet med gull i OL i 2008, flyttet prisvinneren til Sveits. Der lærte hun om hotelldrift på en av verdens beste skoler, Ecole Hotelier de Lausanne.

Etter endt utdanning og ulike stopp på veien, ved blant annet Bekkjarvik Gjestgiveri og Bocuse d’Or Norge, ble det vinkelnerutdanning i Oslo. Deretter jobbet hun hos Kulinarisk Akademi, først som prosjektleder med åpning av avdeling i Mathallen, og deretter som assisterende daglig leder.

Elise Bratteng Rønning 33 år og utdannet kokk. Hun har vokst opp på Helgeland, flyttet hjemmefra da hun var 16, men har alltid hatt en drøm om å returnere til sine røtter.I 2015 kjøpte prisvinneren og hennes samboer en gård på Helgelandskysten. Dette var starten på et livsverk. Målet var å utvikle en matdestinasjon der søkelyset er satt på tett og langsiktig samarbeid med bonden. De renoverte det gamle småbruket, som ikke var drivverdig i seg selv, til en kombinasjon av restaurant, selskapslokale, konferansesenter og overnattingssted.

Sommeren 2018 åpnet den nye mat- og overnattingsdestinasjonen. I bygda får gjestene et innblikk i norsk dyrevelferd og moderne gårdsdrift, samtidig som de får nyte spennende mat laget på det aller beste fra naturens spiskammer.Prisvinneren mener ekte matopplevelser handler om de beste råvarene, hvordan de skapes, hvor man kan finne dem og hvordan de tilberedes. Destinasjonen har fokus på bærekraft og lokale leverandører gjennom konseptet «Fra beite til bord»». Konseptet handler ikke bare om dyrene som beiter, men om mat fra skogen, havet, jorda og gården. Råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og fram til destinasjonen – og til gjestene. Konseptet er blitt til en fantastisk ny «matdestinasjon» på Helgeland, en destinasjon i nasjonal toppklasse.

Folk reiser langt for å spise på gården, og etableringen har gitt nytt liv til bygda, som ligger mellom Mo i Rana og Nesna.Prisvinneren er svært opptatt av å bringe gjesten og matopplevelsen til råvarene, og ikke omvendt. Gjestene skal være der det skjer.

For å sikre at konseptet «fra beite til bord» skal fungere i praksis, har paret inngått et tett samarbeid med lokale bønder og produsenter. Den største samarbeidspartneren er en gård som leverer først og fremst melk og kjøtt. Noen av dyrene på gården kan gjestene oppleve glade og beitende utenfor, da gården er lokalisert i nærheten. Med flere lokalprodusenter med på laget er forholdene lagt til rette for smakfulle og spennende matopplevelser. Med unik nordnorsk natur og en ekstraordinær bygdekultur, kan gjestene glede seg til en helt særegen mat- og overnattingsopplevelse. Per i dag har destinasjonen overnattingskapasitet på 16 personer fordelt på sju rom.De har matbar og storstue til selskap, feiringer og bryllup, møteromsfasiliteter for bedriftsmarkedet og låve til større arrangement på sommerstid.

Nettsider med informasjon om prisvinneren:

http://horecanytt.no/fra-beite-til-bord%C2%A0p%C3%A5-helgelandskysten

https://www.rananf.no/fra-oslo-til-utskarpen-for-a-skape-sitt-eget-livsverk/

http://tilelise.com/

 

Utdelt 15 ganger

Dette er det 15. året Næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. De tidligere vinnerne viser hvilken spennvidde og hvilket mangfold som finnes blant kvinnelige etablerere i Nordland.

Gjennom Næringsprisen for kvinner vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre.

Næringsprisen er delt i to; næringsprisen og nykomlingsprisen.

Næringsprisen skal gå til kvinner som gjennom sin bedriftsetablering har utmerket seg som nyskapende, utradisjonelle og spenstige. Bedriften skal være økonomisk solid, bærekraftig og ha hatt positive effekter på samfunnet lokalt eller regionalt.

Nykomlingsprisen skal gå til kvinner under 35 år, som har etablert bedrift i eget lokalsamfunn i løpet av de siste tre årene.

Prisene består av et kunstverk av en regional kunstner og kr 30 000,- i prispenger.

Årets kunstverk er bilder laget av Ragnhild Adelheid Holten fra Stokmarknes.