Aloha Træna - historier fra to øysamfunn

Klikk for stort bilde

Nordland fylkeskommune støtter Træna kommune med inntil kroner 299.000,-  til gjennomføring av forprosjektet Aloha Træna.

Fra Træna til Hawaii


En ung trænværing, Theodor Holmen, forlot i 1898 fiskerhjemmet på Træna for å begynne en reise som tok ham til Honolulu, Hawaii. Han emigrerte som hundretusenvis av andre nordmenn på den tiden og vendte aldri tilbake til sitt barndomshjem.

 

Tre år etter avreisen ble lillesøsteren Alma født. Alma vokste opp på Træna og bodde der til sin død i 1997. Theodor var flink til å skrive brev til familien på Træna og da Alma var stor nok å lese, fikk hun brev adressert direkte til seg. I 1925 fikk hun en spesiell forsendelse, nemlig et kamera sendt hele veien fra Hawaii. Som ung kvinne med det eneste fotoapparatet på øya lærte Alma å ta bilder, fremkalle og lage kopier. Hun dokumenterte livet på øygruppa, tok portrettbilder av trænværingene og sendte bilder til broren på Hawaii, 10 000 nautiske mil unna. Han sendte brev, bilder, kokosnøtter og suvenirer i retur. Deres brev- og bildeveksling blir tilsammen en personlig dokumentasjon av 1900-tallet, sett fra to forskjellige men eksotiske øysamfunn. Theodor døde i Amerika i 1950 og Alma i 1997 på Træna. Men selv om søsknene aldri møttes, lever relasjonen mellom Træna og Hawaii ennå den dag i dag. 
 

Gjennom et pågående prosjekt hvor Træna kommune, Arkiv i Nordland og frilansfotografen Maja Atterstig har fått støtte fra Fritt Ord og Norsk Kulturråd ivaretar og formidles materialet søsknene har etterlatt. En ny, og oppdatert fotografering av alle trænværinger skjer også, faktisk med Almas originalkamera fra 1925.

Som en en videreutvikling av dette prosjekt vil Træna kommune nå lage et forprosjekt med fokus på opplevelsesnæringen på Træna, hvor utgangspunktet er å skape opplevelsesnæringskonsepter utfra historien om Træna-Hawaii.

 

Les mer om prosjektet på deres hjemmesider.