Vant næringspris med tang og tare

Klikk for stort bildeNæringsråd Ingelin Noresjø (KrF) delte ut næringsprisen til Angelita Helen Eriksen og Tamara Kiyo Singeri bedriften Lofoten Seaweed Fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) delte ut prisen til Angelita Helen Eriksen og Tamara Kiyo Singer

 Angelita Helen Eriksen og Tamara Kiyo Singer med bedriften Lofoten Seaweed Company AS vant Nordland fylkeskommunes næringspris for kvinner.

- Vi er veldig glad og stolt over å få denne prisen og vil gjerne gi en stor takk til familien og alle andre som har støttet oss og hadd trua på grunderbedriften vår. Vi håper at vi kan inspirere jenter til å satse på egen bedrift, det er i Nordland det skjer! sa Angelita Helen Eriksen da hun takket for prisen.

Gründerne har nå endelig begynt å ta ut lønn, etter å ha jobbet ved siden av som fysioterapeuter. Sammenføying av bakgrunnene til de to prisvinnerne har gitt oss en helt ny historie

Mat fra havet

I begrunnelsen for prisen heter det:

«Vinnerne av næringsprisen kommer fra hvert sitt øyrike. De møtte hverandre når de studerte master i fysioterapi i Australia i 2006, og holdt kontakten de neste ti årene. Til tross for at de vokste opp på ulike sider av kloden med helt ulike mattradisjoner, så deler de samme tro – at framtidas mat ligger i havet!

Angelita Helen Eriksen er fiskedatter fra Lofoten, 43 år, og vokste opp som tungeskjærer og lineegner i familiebedriften. Hennes forhold til tang og tare var at det var noe å leke med i fjæra. Den andre prisvinneren er halvt japansk og halvt amerikansk og vokste opp på New Zealand. Hun er 38 år, og fikk tang og tare servert i delikate porselenskåler av sin japanske mor hver eneste dag.

Høsten 2015 flyttet den ene prisvinneren hjem til Lofoten fra Oslo etter mange år borte. Hun hadde en plan om å jobbe med tang og tare gjennom å sanke og framstille tang som matprodukt. Hun gikk på gründerskole i Fabrikken Næringshage, hvor hun fikk hjelp til å sette ideen sin ut i live. Bedriften ble etablert i mai 2016.

Lite bevisste nordmenn

Venninnen kom raskt inn i bedriften. Hun var overrasket over hvordan vi nordmenn overser all maten vi har i egen bakgård, og importerer dyre tangprodukter fra andre siden av kloden. Tang vokser i rikelige mengder over hele Lofoten, men potensialet er ennå ikke realisert. Tang kan brukes til alt. I tillegg er tang og tare de mest næringstette plantene på kloden. De inneholder mer kalsium enn melk, mer vitamin enn appelsin og mer jern enn kjøtt. Umami er den femte smaken og betyr god smak på japansk. Tang og tare er full av umami og fungerer derfor også som en helt naturlig smaksforsterker. Tang og tare er ikke bare næringsrikt og sunt, det er også viktig for havets helse. Det renser og hindrer forsuring av havet ved å binde CO2 og produsere oksygen, og er virkelig havets superhelt. Å bruke tang og tare i kostholdet har blitt en stor trend i utlandet, og i Norge øker interessen.

Villhøster tang og tare

De to jentene ble inspirert av de fantastiske naturressursene rundt dem.

Sammen ville de skape noe nytt, og det har de lyktes med. Prisvinnerne høster på en bærekraftig måte i Nappstraumen – en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Tang og tare villhøstes for hånd, tørkes og foredles. Det klare og næringsrike vannet gir perfekte forhold og en unik kvalitet.

Kjærliget til ren mat

De har skapt bedriften basert på lidenskap og kjærlighet til ren mat og rent hav. Deres visjon er å gi deg smaksfylte og næringsrike produkter som er lette å bruke i det daglige kosthold, så vel som i ditt eget gourmeteventyr. Produktene de lager, er inspirert av deres ulike kulturarv.

Ikke mye skjer maskinelt i lokalet til tangbedriften, men de har bygd et tørkeri og har nå utstyrt det med industriavfukter og vifter for optimal tørk. Bedriften kan nå tilby både tørket tang og flere spennende produkter: tangdryss, tangsalt, sjokolade med tang, og til og med Body Soap med tang.

Bocuse d’Or Norge bestemte at trøffeltang skulle være en obligatorisk ingrediens i konkurransen om å bli Norges representant i verdensmesterskapet for kokkekunst. Det var et lykkeskudd for bedriften. De ble leverandør og sponsor til mesterkokkene, og med det fulgte mye omtale i aviser og TV2. Nå har gourmetrestauranter, delikatessebutikker og hobbykokker tatt i bruk tangen fra Lofoten i sine retter. De har til og med fått flere forespørsler fra Kina om leveranser. DnB har valgt dem som en av sine gründerkandidater».

Nettsider med informasjon om prisvinnerne:

https://lofotenseaweed.no/

https://bondensmarked.no/produsent/lofoten-seaweed-company-909

https://www.dnbnyheter.no/bedrift/lofoten-seaweed-tang-og-tare/

https://www.dnbnyheter.no/bedrift/lofoten-seaweed-uten-familiene-vares-hadde-vi-aldri-lykkes/

Utdelt 15 ganger

Dette er det 15. året Næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. De tidligere vinnerne viser hvilken spennvidde og hvilket mangfold som finnes blant kvinnelige etablerere i Nordland.

Gjennom Næringsprisen for kvinner vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre.

Næringsprisen er delt i to; næringsprisen og nykomlingsprisen.

Næringsprisen skal gå til kvinner som gjennom sin bedriftsetablering har utmerket seg som nyskapende, utradisjonelle og spenstige. Bedriften skal være økonomisk solid, bærekraftig og ha hatt positive effekter på samfunnet lokalt eller regionalt.

Nykomlingsprisen skal gå til kvinner under 35 år, som har etablert bedrift i eget lokalsamfunn i løpet av de siste tre årene.

Prisene består av et kunstverk av en regional kunstner og kr 30 000,- i prispenger.

Årets kunstverk er bilder laget av Ragnhild Adelheid Holten fra Stokmarknes.