- Vi må inkludere mennesket

Klikk for stort bildeNina Viddal i Bodø Næringsforening. Erik Veigård Skal innvandringen til Nordland lykkes, er det ikke nok å få tak i folk. De må også trives så godt at de velger å bli. Det er i telegramstil budskapet som Nina Viddal fra Næringsforeningen – Ålesundregionen hadde med seg til Tilflytterkonferansen 2013, og til Bodø Næringsforum, hvor hun også holdt foredrag.

Fenomenet Nina Viddal fortalte om, heter relokasjonsservice. Mange steder ute i verden er det "big business". Det handler om at bedrifter som rekrutterer internasjonalt, leier et firma som skal gjøre overgangen så grei som mulig for de nytilsatte som kommer.

Sju byer
I Norge var det Oslo Handelskammer som begynte med det i 2005, og høsten 2009 etablerte næringsforeningen i Ålesundregionen en tilsvarende tjeneste. De er organisert innenfor nettverket INN (International Network of Norway). De har nå tilbudet i sju norske byer. Tromsø er eneste by i Nord-Norge.

- Vår oppgave er å inkludere mennesket som kommer, lage en myk overgang og sikre at de finner seg til rette i livet utenfor jobben. Det gjelder også ektefellen, forteller hun.

Begynner tidlig
Når en bedrift i Ålesund-regionen ber Nina Viddal og INN om å ta seg av en de har ansatt, begynner jobben tidlig. Personen blir kontaktet allerede i hjemlandet, og INN tar seg av alle formaliteter.

- Det varierer hva de enkelte ønsker, men vi kan ordne med bolig, skrive flyttemelding og ta oss av alle andre skjemaer. Vi fikser skatt, forsikring, arbeidstillatelse osv. Den som kommer skal ha minst mulig knirk og mest mulig flyt, sier Nina Viddal.

Omfattende
Når den nye arbeidstakeren kommer, stiller INN Ålesund opp på flyplassen og gir all ønskelig assistanse. De kjører til boligen, eller hjelper med å finne bolig, tar dem med på sightseeing i området, forteller dem om fritidstilbud, og gir dem jevnlig oppdatering om hva de kan finne på.

- Når vi får dem med på fjelltur og slikt får vi virkelig vist fram hvor fint det går an å ha det her, sier Nina Viddal.

Flere av arbeidsinnvandrerne registrerer seg som INN-medlemmer. Det innebærer inkludering og oppfølging også utover i oppholdet.

- Det har effekt. Ingen av dem vi har tatt av oss av på denne måten har reist ennå, smiler Nina Viddal.