Fylkeskommunen har sendt ut mail til alle kommunene i Nordland med invitasjon til å søke om støtte til nye bredbåndsprosjekter. Dersom det er noen kommuner som ikke har mottatt mail om dette, bes de ta kontakt snarest med Henry Andorsen. Den økonomiske rammen er i 2022 på 40 019 974 kr ( inkl. 1,5 mill av støtten som fylkeskommunen bruker til administrasjon av ordningen).
Det er et krav at forut for beslutningen om støtte skal fylkeskommunen også kartlegge om det foreligger kommersielle planer de kommende tre år i de områder som er aktuelle for utbygging, gjennom en offentlig kunngjøring på Doffin med minst én måneds varsel.
Dette innebærer at alle kommuner som har tenkt å søke om støtte, må oversende kartomriss (i KML-format) av aktuelle utbyggingsområder innen 1.juni til undertegnede på mail.
Det anbefales allikevel at kommunen tar kontakt med de største nasjonale og regionale utbyggere for å forsikre seg om at det ikke foreligger kommersielle utbyggingsplaner i området innen 3 år, og at det ikke finnes etablerte tilbud allerede. De siste par år har vi måttet avlyse flere utlyste prosjekter fordi det ble brakt i erfaring i ettertid at det fantes kommersielle tilbud i de omsøkte områdene som gjorde at grunnlaget for offentlig støtte falt bort.
Selve søknaden skal registreres i regionalforvaltning.no (fylket,bredbånd) og søknadsfrist er 1. august 2022. Adresselister og skjema for tilleggsopplysninger må fylles ut og legges ved søknaden, sammen med samme kartomriss som skal leveres 1. juni. Kart med omriss av utbyggingsområde skal ha KML-format.
Dette er de viktigste reglene:
1. Søknaden skal inneholde navn og sted for det enkelte prosjekt
2. Det skal vedlegges adresselister for husholdninger og virksomheter som blir dekket
3. Økonomisk omfang av prosjektet og annen relevant statistikk for prosjektomfang.
4. Det er i år et krav at det skal være 30 % lokal medfinansiering, regnet av det statlige støttebeløpet i prosjektet (kommunal personinnsats skal ikke regnes som medfinansiering). I og med at Nordland fylkeskommune ikke har bevilget egne midler utover den statlige rammen, må hver kommune skaffe til veie 30 % finansiering.
Lokale bidrag består av støtte fra kommune, private aktører (ikke utbygger) og egeninnsats/dugnad.
Adresselistene skal leveres på mal utarbeidet av Nkom. Kartutsnittene over utbyggingsområdene skal være i KML-format (veiledning vedlagt). Det er viktig at kommunen gjør et grundig arbeid med adresselistene og kun tar med adresser hvor det er fastboende, næringsvirksomhet eller offentlig institusjon.
Det er fortsatt de områdene som ikke har tilbud om minst 30 Mbit/s i nedlastningshastighet som er berettiget til støtte. Dekningskart finnes hos Nkom. https:// dekningskart.nkom.no.
Her må man først krysse av for hastighet 30 Mbit/s (nede til høyre). Deretter zoomer man inn i kartet til man kommer til det omsøkte området. Områder med mindre enn 30 Mbit/s vil være registrert med rødt. Det er ikke utarbeidet separate kart for hver kommune som tidligere år.
Det er kun husstander med fastboende som kvalifiserer til støtte. Det gis ikke støtte til fritidsboliger. Fritidsboliger kan være en del av prosjektet, men kostnadene for å kople til disse skal skilles ut i prosjektregnskapet og finansieres utenom de statlige midlene.
Prosjektene som får støtte skal være teknologinøytrale, det vil si at det kan f.eks. ikke stilles krav om fiberbredbånd.
Det må gis en god beskrivelse av prosjektet. Det skal utarbeides kartomriss for alle prosjekter/utbyggingsområder som får bredbåndstøtte i 2022 med tilhørende oversikt over antall husholdninger og virksomheter i området, samt antall husholdninger og virksomheter i området som per i dag ikke har tilbud om minst 30 Mbit/s nedlastingshastighet. Kartet skal være i KML-format og vedlegges søknaden. Det skal også utarbeides kostnadsoverslag og finansieringsplan.
De prosjektene som får støtte skal lyses ut av Nordland fylkeskommune i en felles anbudsinnbydelse på Doffin, slik som for 2020 og 2021.
Det er viktig at prosjektene det søkes støtte for, er forankret politisk i kommunene. Dette skal være gjort før søknadsfristen, og dokumenteres.
Fylkeskommunal prosjektoversikt (XLSX, 20 kB)
1. Prosjektene som kan få støtte under ordningen gjelder utbygging av bredbånd i områder som mangler tilbud om bredbånd med 30 Mbit/s eller høyere, det vil si hvite NGA områder. Utbyggingen skal gi tilbud om bredbånd med minst 100 Mbit/s nedlastningshastighet og 10 Mbit/s oppstrøms hastighet.
2. Fylkeskommunen skal kartlegge om det foreligger kommersielle planer om utbygging i områder som er aktuelle for utbygging de kommende tre år gjennom offentlig kunngjøring på Doffin med minst én måneds varsel.
3. Fylkeskommunen prioriterer prosjekter innenfor den økonomiske rammen og beslutter hvilke prosjekter som skal få statlig støtte i fylket.
4. Fylkeskommunen har ansvar for at konkurranseutlysning av de aktuelle prosjektene skjer samlet og at utbygger som skal gjennomføre prosjektet utpekes etter en tilstrekkelig konkurransebasert utvelgelsesmetode i henhold til statsstøttereglene.
5. Prosjektene som får støtte skal være teknologinøytrale, det vil si at det kan f.eks. ikke stilles krav om fiberbredbånd.
6. Bredbåndstilbudet som etableres gjennom ordningen skal tilbys sluttbruker til en fastpris som er uavhengig av bruken (dvs. en tilsvarende løsning for mobil som fastnett med ubegrenset data inkludert i månedsabonnementet til tilnærmet samme pris som fast bredbånd). For eventuelle tilbud/løsninger basert på trådløst nett («FWA») eller mobilnett skal det i tilbudet dokumenteres at løsningen, basert på lokale dekningsanalyser, vil gi stabilt høy kapasitet også ved høy belastning i nettet.
7. Prosjekter som mottar tilskudd skal etablere et reelt bredbåndstilbud til alle husholdninger og virksomheter innenfor det geografiske området det søkes om støtte til, dvs. 100 prosent dekning innenfor det aktuelle området.
8. Støttemidler skal ikke anvendes for å etablere tilbud til fritidsboliger. Dette er ikke til hinder for at infrastruktur som etableres for å tilknytte husholdninger eller bedrifter også kan benyttes for å koble til fritidsboliger. Særkostnadene for å etablere tilknytninger til fritidsboliger skal i så fall skilles ut fra regnskapet for det statsstøttete prosjektet.
9. Lokale bidrag skal utgjøre minimum 30 prosent av statsstøtten det er søkt om for prosjektene (samlet) som fylkeskommunen beslutter for støtte. Lokale bidrag består av støtte fra fylke, kommune, private aktører og egeninnsats (kommunal personinnsats skal ikke medregnes).
10. Støtten som gis under ordningen skal være i tråd med gruppeunntaket for bredbåndsstøtte (GBER), herunder blant annet:
a. Støtten som gis skal ha en insentiv-effekt, det vil si at støtten skal være nødvendig for å utløse den aktuelle investeringen.
b. Støtte skal kun gis til investering (og ikke til drift)
c. Støtten skal gis til investeringer i områder hvor det ikke finnes NGA-nett fra før og hvor det ikke er planlagt utbygging av slik infrastruktur de neste tre år fra det tidspunktet den planlagte støtten offentliggjøres.
d. Utbygger skal velges etter en konkurransebasert utvelgelsesprosess
e. Det skal ikke gis støtte til foretak (konkurransedeltakere) i vanskeligheter
f. Det skal legges til rette for tredjepartstilgang.
11. Anbudsinvitasjoner og avtaler med valgt utbygger skal utformes i tråd med statsstøttereglene. Avtaler skal inneholde bestemmelser om at eventuell ulovlig statsstøtte må tilbakebetales samt bestemmelser om at utbygger plikter å gi prosjekteier den informasjon som er nødvendig for å sikre at utbygger oppfyller kravene i statsstøttereglene og andre krav knyttet til ordningen.
Formål:
Bidra til at alle husstander får tilbud om bredbånd av grunnleggende god kvalitet, hvor det ikke kan ventes å komme nye kommersielle tilbud i de nærmeste 3 årene.
Hvem kan søke:
Kommuner. Kommunene må søke gjennom fylkeskommunene. Flere kommuner kan gå sammen om en felles søknad.
Fylkeskommunen vurderer og rangerer søknadene og sender en innstilling til Nkom over de prosjektene som er godkjent for støtte. Nkom behandler ikke søknadene.
Hva kan støttes:
Ordningen skal være teknologinøytral. Det betyr blant annet at både mobile, trådløse og faste bredbåndstilknytninger kan være aktuelle for støtte.