Cookie Consent by TermsFeed 7.1. Regional planbestemmelse om etablering av kjøpesenter jf. pbl § 8-5: - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

7.1. Regional planbestemmelse om etablering av kjøpesenter jf. pbl § 8-5:

Etablering av kjøpesenter med større bruksareal enn 3.000 m2 og utvidelse av kjøpesenter til mer enn 3.000 m2 er bare tillatt i byer og tettsteder som har et handelsomland ut over egen kommune. Etableringer skal som hovedregel skje innenfor sentrum av byer og tettsteder. Unntaksvis kan etableringer også skje i områder som er avsatt til handelsområde i kommuneplan

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Ved planlegging og etablering av kjøpesentre gjelder følgende retningslinjer:

  1. Med kjøpesenter forstås detaljhandel i bygningsmessige enheter og bygningskomplekser som etableres, drives og framstår som en enhet, samt utsalg som krever kunde- eller medlemskort for å få adgang. Med detaljhandel menes salg av alle typer varer direkte til forbruker, det vil si både dagligvarehandel, faghandel, inklusive salg av plasskrevende varer.
     
  2. Kommunene skal fastsette sentrumssoner og handelsområder i sine kommune(del)planer.
     
  3. Byer- og tettsteder med et handelsomland ut over egen kommune i Nordland er: Bodø, Narvik, Mo i Rana, Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen, Fauske, Leknes, Sortland og Svolvær. Kjøpesentre i andre lokal-/bydelssenter skal være tilpasset stedets størrelse, funksjon og handelsomland.
     
  4. Handelsområder utenfor sentrum skal vurderes på bakgrunn av dokumentasjon om:
  • handels- og arealbehov
  • avstand til sentrum for gående/syklende og kollektivdekning
  • plassering i forhold til annen bebyggelse og langsiktig utviklingsmønster Etableringer i handelsområder utenfor sentrum skal som et minimum oppfylle følgende krav til dokumentasjon:

a) Det skal utarbeides handelsanalyser som viser eksisterende og framtidig omsetning i handelsomland, herunder reduksjon av omsetning i eksisterende sentrum målt som antall år med tapt omsetningsvekst.

b) Det skal utarbeides analyser som viser etableringens effekt for byutvikling.

c) Det skal utarbeides transportanalyser som viser tilgjengelighet for gående og syklende, trafikksikkerhet, kapasitet i vegnettet og miljøvirkninger av økt trafikk.

d) Handelsområder skal ligge på eller ved hovedrute innen kollektivnettet.

e) Det skal fastsettes maks. tillatt utbygd bruksareal innenfor området og en bestemt utbyggingsperiode, slik at handelsetableringene ikke gir utilsiktede negative konsekvenser for sentrumsområdene. Det kan fastsettes begrensninger på størrelsen på den enkelte etablering og hvilke varegrupper som tillates.

f) Det bør i forbindelse med kommuneplanene utarbeides parkeringsnormer med krav tilpasset senterets størrelse og funksjon.

Planbestemmelsen er gyldig i 10 år, jf. pbl. § 8-5, første ledd. 

Planbestemmelsen utløp 25. februar 2023, etter en varighet på 10 år. 

Fram til det vedtas ny politikk, er det de arealpolitiske retningslinjene i kapittel 8 i Fylkesplanen sammen med nasjonal politikk som er gjeldende rammer for lokalisering av handel i Nordland.