Suggestopedi - effektiv norskopplæring

Klikk for stort bildeLisa Hartmark var den første i Norge som ble opplært i metoden.Suggestopedi er en språkopplæringsmetode som har økt voldsomt i popularitet de senere årene. Den er midt i blinken for innvandrere, fordi den er humørfylt og motiverende.

Det fører til at deltakere lærer tilstrekkelig mye norsk, raskt. På tilflytterkonferansene i Nordland både i 2014 og 2013 sto suggestopedi sentralt i sesjonene om norskopplæring. Resultatene er gode både for analfabeter og for dem med mye skolebakgrunn fra hjemlandet.
Det er et uttalt mål at innvandrere skal lære norsk, men tallenes tale er fortsatt dyster. 7 av 10 minoritetsspråklige snakker for dårlig norsk når de begynner på skolen. Mange innvandrere må bruke tolk selv etter mange år i Norge, og Norge kommer dårligst ut av alle OECD-land når det gjelder nyankomne unge som kommer til Norge sent i skoleløpet.
Klikk for stort bilde

Suggestopedi-tilhengerne mener at deres metode, som opprinnelig ble utviklet av den bulgarske hjerneforskeren Georgi Lozanov, kan hjelpe. Metoden bygger på at vanskelig undervisningsstoff skal læres på så mange ulike måter at det føles lett å lære det. Metoden stiller krav til kompetanse og opplæring av lærerne, og det er sentralt i metoden at kommunikasjonen skal foregå slik at mottakeren (eleven) føler seg verdifull.

Les mer om metoden på nettsiden www.suggestopedi.no
På tilflytterkonferansen 2014 la Jan Ekhorn og Ingjerd Martinsen fram denne metodepresentasjonen. (PDF, 421 kB)
Her kan du lese Natalia Kupra, som bor i Lofoten, fortelle om sine erfaringer med metoden (PDF, 40 kB)