- Nordland trenger flere yrkessjåfører!

Klikk for stort bildeSvein Eggesvik og yrkessjåførlærling Julianne Brox Trond-Erlend Willassen    - I Nordland har vi behov for flere dyktige sjåfører, ikke bare innen godstransport, men også bussjåfører. Jeg håper derfor at flere ungdommer får øynene opp for dette allsidige og spennende faget, sier nestleder i fylkesrådet Svein Eggesvik (Sp).

Eggesvik holdt åpningstalen på et rekrutteringsarrangement på Bodø videregående skole for yrkessjåførutdanning. Der fikk de fremmøtte elevene mulighet til å ta trailere og andre store transportkjøretøy i øyesyn og snakke med folk som kjører rundt i disse.

Fulgte drømmen

Ikke minst fikk de møte lærlingen Julianne Brox som i disse dager kjører trailer fra Tromsø til Lillestrøm, med stopp langs veien for nettopp å reklamere for sjåføryrket. Vogntoget hun kjører prydes av teksten «Følg drømmen – ikke strømmen», for øvrig utformet med rosa bokstaver.

- Det har alltid vært drømmen min å kjøre lastebil, men jeg trodde ikke det var behov for det. Men det er det. Målet mitt er å rekruttere flere unge til yrket, da vi mangler masse utdannende yrkessjåfører, sier Julianne Brox som ender sin turne på den stor store utdanningsmessa på Lillestrøm.

Stort behov

Klikk for stort bildeKent Paulsen i Tor Paulsen og Sønner as (i gult) er sjefen på den enorme tømmerbilen som ble vis fram under arrangementet Trond-Erlend Willassen   Frank Lauritz Jensen i Norsk Lastebileierforbund kan bekrefte at bransjen trenger flere sjåfører.

 -Det mangler 15 000 yrkessjåfører i Norge i dag. Godsmengden bare øker og mange av de som sitter bak rattet i dag vil snart pensjonere seg. Da sier det seg selv at behovet for nyutdannede sjåfører er stort, sier han

De som stod bak arrangementet var lærlingekontoret i Salten m/medlemsbedrifter, Indre Salten opplæringskontor m/medlemsbedrifter, Norges Lastebileierforbund og Bodø videregående skole avd TIP + Service Samferdsel.

Overskudd av læreplasser

Nordland fylkeskommune tilbyr i dag Vg2 Transport og logistikk på tre videregående skoler, i Sandnessjøen, Bodø og Hadsel.

-Likevel ser vi at behovet for lærlinger i bransjen er større enn vi greier å dekke. Pr i dag har vi 67 løpende lærekontrakter i yrkessjåførfaget i Nordland, men likevel melder mange av opplæringskontorene i Nordland om at de har flere læreplasser tilgjengelig enn de har kvalifiserte søkere til, avslutter fylkesrådets nestleder Svein Eggesvik.

Klikk for stort bildeHeftig arbeidsplass: Yrkessjåførlærling Julianne Brox (nr.2 fra venstre) foran «kontoret», sammen med fra høyre Lene Laxaa (Indre Salten opplæringskontor), nestleder i fylkesrådet Svein Eggesvik og Linda Utheim (Lærlingekontoret i Salten). Trond-Erlend Willassen