Tannbehandling for barn (0-18 år)
All behandling, bortsett fra tannregulering, er gratis. Din lokale offentlige tannklinikk kaller inn barn til jevnlig kontroll. Som regel kommer første innkalling når barnet er tre år. Hvis barnet har tannhelseproblemer før det fyller tre år, kan du spørre helsesykepleier eller kontakte tannklinikken
Tannbehandling for ungdom (19-20 år)
Du har rett til billigere tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten i årene du fyller 19 og 20 år.
Dersom du går til den offentlige tannhelsetjenesten, betaler du 25 prosent av honoraret.
Du finner din nærmeste tannklinikk på nettsidene til Nordland fylkeskommune, og du kan selv ta kontakt med din lokale tannklinikk for time.
Tannbehandling for voksne
Som hovedregel må voksne betale utgiftene til tannbehandling selv, men det finnes enkelte unntak dersom du har visse sykdommer, tilstander eller skader. Tannlegen/tannpleieren skal vurdere om du faller inn under noen av disse unntakene, og derfor har krav på støtte fra Helfo.
Du finner mer informasjon her.
Tannbehandling for eldre
De fleste må betale utgiftene til tannbehandling selv, men det finnes noen unntak. Tannlegen vurderer dine rettigheter.
Personer som bor på institusjon eller mottar hjemmesykepleie i mer enn tre måneder, får gratis behandling av den offentlige tannhelsetjenesten.
Det er kommunens/spesialisthelsetjenestens ansvar å formidle innmeldingsskjemaet til pasienter som innfrir kravene til gratis tannhelsetjenester
Innmeldingsskjema finner du her
Tannbehandling for personer med utviklingshemming
For personer med utviklingshemming er tannbehandling gratis i den offentlige tannhelsetjenesten.
Tannbehandling for personer med tannlegeskrekk (odontofobi)
Hvis du har sterk tannlegeskrekk eller har blitt utsatt for tortur eller overgrep, kan du ha rett på et tilrettelagt tilbud (TOO) fra den offentlige tannhelsetjenesten.
Hvis du oppfyller kriteriene for TOO-tilbudet, dekkes angstbehandling og tannbehandling av statlige midler frem til tennene dine er rehabilitert.
Her kan du lese mer om det tilrettelagte tannhelsetilbudet - TOO behandling
Flyktninger og asylsøkere på statlige mottak
Fylkeskommunen dekker utgiftene til nødvendig tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten for følgende grupper:
- Barn og ungdom fra fødsel til og med det året de fyller 18 år.
- Psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon.
- Grupper av eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie.
- Ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret.
- Andre grupper som fylkeskommunen har vedtatt å prioritere.
Flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente som ikke omfattes av gruppene som er listet opp ovenfor, har ikke rett til gratis tannhelsehjelp i den offentlige tannhelsetjenesten. Disse pasientene må selv oppsøke tannlege og dekke utgiftene til tannbehandling selv.
For utfyllende informasjon se Helsedirektoratets nasjonale veileder.
Her finner du informasjon om utgifter ved bruk av tolk.
Rus
Det ytes vederlagsfri tannhelsetilbud til personer i kommunal rusomsorg eller statlig rusinstitusjon etter følgende kriterier:
1. Personer som på grunn av rusmiddelproblem mottar tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven , §3-2 første ledd nr. 6 bokstav b og c, jf. § 3-1 første og annet ledd og Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1a
2. Personer som er godkjent for, eller mottar legemiddelassistert rehabilitering (LAR).
3. Personer i statlig rusinstitusjon (i samme kommune som rusinstitusjonen er), forutsatt at oppholdet i institusjon har en varighet på minst tre måneder.
Dersom oppholdet i rusomsorg eller rusinstitusjon ser ut til å vare lenger enn 3 måneder sammenhengende, kan det tilbys tannhelsetilbud i Den offentlige tannhelsetjenesten fra innmeldingsdato.
4. Retten til gratis tannhelsetilbud gjelder kun under langtidsopphold med gyldig vedtak jf. punkt 1, 2 og 3.
Rusomsorgen/institusjonen skal bistå personen med å fylle ut henvisningsskjemaet som sikrer rett til gratis tannhelsetilbud i Den offentlige tannhelsetjenesten.
Her er innmeldingsskjema.
Narkose/lystgass ved tannbehandling
I samarbeid med sykehusene i Bodø, Narvik, Mo og Sandnessjøen utfører vårt personell tannbehandling i narkose. Dette er et tilbud som bare benyttes når alle andre muligheter for behandling er forsøkt uten resultat. Tilbudet er begrenset til de prioriterte pasientgruppene.
Vi ønsker at du skal være fornøyd med våre tjenester. Vi arbeider kontinuerlig med å forbedre tjenestene våre, men misforståelser og feil kan forekomme.
Det kan dreie seg om service, informasjon, tannbehandling eller annet.
Fremgangsmåte for klage:
1. Ta kontakt direkte med den som har behandlet deg. Hvis dere sammen finner en løsning du er tilfreds med, avsluttes saken
2. Om dialog med behandler ikke er tilfredsstillende kan du ta kontakt med klinikkleder.
3. Hvis du ikke er fornøyd med klinikklederens behandling av saken, eller klagen gjelder klinikkledere, kan du klage videre til fylkesfagsjefen.
4. Klage til fylkesfagsjefen bør fortrinnsvis være skriftlig. Henvendelsen vil bli arkivert i fylkeskommunens elektroniske saksbehandlingssystem. Dersom du heller ikke er tilfreds med behandling av klagen hos fylkestannhelsesjefen, kan du klage videre til fylkeslegen/Statsforvalteren i Nordland
5.Klage til Statsforvalteren skal være skriftlig. Klagen skal være undertegnet av deg eller en som representerer deg. Klagen skal inneholde det forhold du klager på, og opplysninger du mener har betydning for behandling av klagen.
6. Du kan også få hjelp hos Pasient- og brukerombudet i Nordland
Klage på behandling hos privatpraktiserende tannleger blir ikke behandlet av den offentlige tannhelsetjenesten.
En slik klage bør i første omgang rettes til tannpleier/tannlegen der behandlingen har blitt utført.
Du har også klagemulighet til den lokale tannlegeforeningens klagenemnd, Norsk pasientskadeerstatning eller til fylkeslegen/Statsforvalteren. Du finner mer informasjon på www.tannlegeforeningen.no .