Den nye salaten kommer fra havet

Arctic Seaweed Aluwini, Daniel Aluwini, produksjon, forskning, havsalat, Andøya - Klikk for stort bildeHavsalat vokser fort, er meget sunt og prises som en svært eksklusiv matvare. Erik Veigård/Videofabrikken

Små flak av alger, på størrelse med kronestykker, danser i boblende sjøvann i glasskolber på rekke og rad. I rommet ved siden av er de blitt større, som vanlige salatblad. Snart havner de på middagsbordet ditt.

Daniel Aluwini fikk en smaksopplevelse av de store da han smakte alger fra havet for første gang. En treretters middag i studietiden, med alger tilberedt på ulike måter, åpnet øynene hans. Siden har han forfulgt drømmen sin: å bli Norges første kommersielle produsent av havsalat.

 

Andøya er stedet

Han gransket sjøkart og data fra hele Norge og landet på Andøya som det beste stedet.

- Her er temperatur og næringstilgang i dyphavet perfekt, sier den blide sørlendingen.

Når forskningsprosjektet i Mørkvedbukta i Bodø er ferdig, flytter han til øya lengst nord i Nordland for å virkeliggjøre drømmen sin.

Forskningsprosjektet foregår i samarbeid med NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi). Det skal finne de optimale vekstforholdene for havsalat. Ulike kombinasjoner av lys, temperatur, næring og vanngjennomstrømning testes for å finne hva som gir best vekst. Nordland fylkeskommune har gjennom sitt VRI-program finansiert halvparten av prosjektet.

- Det er helt nødvendig å finne disse svarene i laboratoriet før det konkrete arbeidet tar til, sier Daniel Aluwini.

 

Arctic Seaweed Aluwini, Daniel Aluwini, produksjon, forskning, havsalat, Andøya - Klikk for stort bildeDaniel Aluwini mener Andøya er det perfekte sted for å produsere havsalat landbasert, med temperert sjøvann pumpet opp fra dypet. Erik Veigård/Videofabrikken

Landbasert

På Andøya har Daniel Aluwini funnet en samarbeidspartner i selskapet Andfjord AS. Dette selskapet har også fått støtte fra VRI, for å utvikle landbasert oppdrett med friskt, temperert sjøvann pumpet opp fra dypet. Utenfor Kvalnes på Andøya holder sjøvannet i dypet en temperatur på åtte grader året rundt.

- Det passer helt perfekt. I salatproduksjonen kan jeg bruke filtrert spillvann fra oppdrettsanlegget. På grunn av lakseforet er det rikere på nitrat og fosfor enn det vanlige sjøvannet, og algene trenger begge deler for å vokse, sier Daniel.

Seniorforsker Céline Rebours ved NIBIO er en av to forskere som styrer selve forskningen i Aluwinis prosjekt. Hun påpeker at løsningen er en vinn-vinn-situasjon for miljøet.

- Utslipp av nitrat og fosfor er en del av den forurensingen oppdrettsnæringen kritiseres for. Når algene bruker disse stoffene for å produsere sunn mat, tjener også oppdretteren og miljøet på det, sier hun.

 

Nordnorsk kvalitet

I Asia er alger på tallerkenen like selvfølgelig som tomat eller råkost i Norge. Utnyttelsen av alger til mat er voksende også i den vestlige verden, men foreløpig er det bare tre produsenter i Europa. Havsalat er ett av algeproduktene fra havet. Daniel Aluwini mener forholdene på Andøya er så ideelle at produksjonen av havsalat der kan bli riktig stor.

- Målsettingen er å bli verdens største produsent av havsalat, sier han ubeskjedent.

I global målestokk er havsalat en eksklusiv og meget godt betalt vare. Den selges fersk, tørket eller fryst.

 

Tekst/foto: Erik Veigård/Videofabrikken

Fant du det du lette etter?