Forespørsel til forsker: Etterlign en soldag her inne på tørkeriet

Bøteriet, oppdrettsnot, tørkeprosess,dgl. Kenneth Larsen, nøter - Klikk for stort bildeDet er utfordrende å tørke store nøter klissvåte av impregnering innendørs. Daglig leder Kenneth Larsen i Bøteriet AS er glad for VRI-midlene som kan bidra til en raskere og mer energivennlig prosess. Erik Veigård/Videofabrikken.no

Om du synes det er vanskelig å tørke klesvasken i fuktig vær, prøv å tørk ei oppdrettsnot som er 160 meter i diameter og 60 meter dyp. Den veier 7 tonn. 

Det er hverdagen for de som jobber på Bøteriet i Steigen. Og de får det til. De tørker nøter av alle størrelser og fasonger, etter at de har vasket dem, desinfisert dem, reparert dem og impregnert dem. Men tørkeprosessen er en flaskehals i produksjonen. Tørking tar tid. Ute i frisk luft en solskinnsdag kan ei not som er klissvåt av impregnering tørke på en dag. Det ønsker daglig leder Kenneth Larsen å få til inne på tørkeriet også, for langt fra alle dager er tørre solskinnsdager. Det er bakgrunnen for et spennende, pågående VRI-prosjekt.

 

Voksende næring

Oppdrettsnøter står et år eller to i sjøen før de må på land for overhaling. Strenge regler, som skal motvirke rømming, regulerer det. Bøteriet AS har vokst til å bli en av de store aktørene på service av oppdrettsnøter. Kundene kommer fra Gildeskål i sør til Finnmark i nord, og markedet vokser i takt med oppdrettsnæringen.

- Vi skal også vokse, og for å få til det må vi effektivisere, sier Kenneth Larsen.

Jakten på effektivitet innebærer blant annet ny servicehall og sterk satsing på faBøteriet, oppdrettsnot, tørkeprosess, not, nøter, dgl. Kenneth Larsen - Klikk for stort bildeI denne fem meter dype tanken impregneres nøtene før de henges opp til tørk på trommelen i bakgrunnen. Erik Veigård/Videofabrikken.no gbrev for de ansatte. Likevel er det en bedre innendørs tørkeprosess som trolig vil gi den største effektiviseringsgevinsten.

- I verste fall bruker vi 4-5 døgn på å tørke ei not som ville tørket på ett døgn i tørr luft og solskinn, sier Kenneth Larsen.

 

Mange synsere

Bjørn Behner er automatiseringsingeniør i bodøfirmaet Realtech AS. Da han ble forelagt utfordringen fra Bøteriet, slo det ham hvor mange ulike meninger det var om hva som burde gjøres.

- Synsere, konsulenter, fagfolk og velmenende forståsegpåere hadde alle ideer, uten at de var særlig begrunnet eller underbygd. Jeg tenkte at her må vi ha reell kunnskap på bordet, forteller han.

Med den erkjennelsen gikk vegen til NTNU i Trondheim, hvor professor Trygve Eikvik ved Institutt for energi- og prosessteknikk anbefalte VRI-midler for å delfinansiere et forskningsprosjekt.

- Vi fikk de 200.000 kronene vi søkte om. Bøteriet har stilt med 410.000 kroner, og nå er et ekte forskningsprosjekt på gang. Dette er kjempespennende, sier Bjørn Behner.

 

50 kilo våt not

Første fase i prosjektet var å sende vakuumpakkede prøver av ulike oppdrettsnøter med forskjellige impregneringsmidler til Trondheim, til sammen 50 våte kilo. Nå skal et spenn av tørkemetoder prøves ut for å finne den beste. Deretter skal forholdene i Steigen under lupen.

- Vi må granske alt, luftmengde, temperatur, fuktighet, behandlingen av nøtene, konstruksjonen av tørketrommelen, hallens beskaffenhet, alt som kan ha betydning, sier Bjørn Behner.

Han har god tro på at samspillet mellom forskere og praktikere vil gi resultater, kanskje også en patent eller to.

I Steigen venter daglig leder Kenneth Larsen spent på de første resultatene. Bøteriet har to tørketromler, en drevet på diesel og en på strøm, med varmegjenvinning. Han håper den pågående prosessen kan føre til at dieseltrommelen fases ut og at strømtrommelen blir mer effektiv.

- Det vil bli en vinn-vinn-situasjon, for bedriften og for miljøet, sier han.

 

Tekst/foto: Erik Veigård/Videofabrikken.no

 

Fant du det du lette etter?