Cookie Consent by TermsFeed Nordland kan bli European Region of Gastronomy" i 2028. - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

– Nordnorsk mat er gull - vi behandler den som gråstein!

Fylkesrådet bevilger 600 000 kroner til et forprosjekt som skal gjøre Nordland til "European Region of Gastronomy" i 2028.
–En slik status bør ha som mål å løfte den alminnelige mann og kvinnes stolthet over nordnorske mattradisjoner betydelig, og bidra til økt kunnskap om hva som produseres i fylket av mat. Dette er identitetsbygging, sier fylkesråd for næring i Nordland, Bjørn Larsen.

smilende mann foran rød vegg. Foto. - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring, Bjørn Larsen. Thor-Wiggo Skille

European Region of Gastronomy (ERG) er et europeisk program i regi av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT). Programmet skal bidra til å synliggjøre regional kultur og mattradisjon internasjonalt, skape utvikling i regionen og bygge regional identitet og stolthet. 

– Måten Nordland fylkeskommune har posisjonert seg med arbeid innenfor matsektoren har vakt interesse nasjonalt og internasjonalt. Det gjelder blant annet satsingen på Nordnorsk Kompetansesenter MAT, der kompetanse, innovasjon og utvikling står sentralt. Hensikten med etableringen av MAT er å løfte fram nordnorske råvarer og mattradisjoner og stimulere til  innovasjon innen matfeltet. Ikke minst skal det synliggjøre sammenhengene i verdikjedene:  fra jord, fjord til bord, sier fylkesråden. Han mener vi har langt å gå før nordnorske mattradisjoner får den posisjonen den fortjener.

– Vi må jobbe for at enda flere i inn - og utland får vite om de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. En europeisk status som European Region of Gastronomy vil virkelig løfte det nordnorske kjøkkenet, mener han

–  I kjølvannet av Bodø 2024 – Europeisk kulturhovedstad, har det i flere sammenhenger blitt etterlyst hva som skal være «arven» etter dette prosjektet. Jeg mener at en slik matsatsing kan være et naturlig steg videre. Flere av de byene som tidligere har vært europeisk kulturhovedstad har også gjort dette, sier Larsen.

Forprosjektet som nå får støtte skal legge en plan for hvordan det skal jobbes med forankringen av et endelig hovedprosjekt. Når hovedprosjektet er klart i mars 2025 - blir dette lagt fram som en ny sak for fylkesrådet.