Lærling Ida Andersson fra Brønnøysund vgs. er blant de som tryller frem nydelige retter fra det nordnorske kulinariske skattekamret på messa i Berlin.
Hanne-Sofie Trager
I forkant av åpningen hadde ett knippe nordlendinger reist nedover for å rigge standen sånn at den er klar når over 400.000 tyskere gjester messen i løpet av de ti dagene messen pågår. Det ble vasket, snekret og forberedt matretter for å få alt på stell til den store åpningen i formiddag.
–Det var stor stas å få ministeren på besøk på standen, og han ble veldig begeistret for hva vi kunne by på fra nord, sier Hanne-Sofie Trager, prosjektleder for den Nord-Norske delegasjonen.
I næringslivsdelegasjonen som følger statsråden til Berlin hadde Pollestad med seg John Anders Lifjell fra ARV – Arctic Rein og Vilt i Rana. Sammen med en rekke andre representanter fra organisasjons- og næringsliv skal han være med å belyse og diskutere utfordringer knyttet til hvordan næringsutvikling basert på landbrukets og reindriftas ressurser, kan bygge gode lokalsamfunn, skape arbeidsplasser og øke verdiskapinga i hele landet. Det samme gjelder utviklingen av sterke mat- og reiselivsregioner. Temaet treffer to innsatsområder i Matnasjonen Noreg; Skape grunnlag for vekst og verdiskaping i heile landet og Innovasjon og mangfold.
–Det er ekstra artig at en solid og dyktig utøver fra videreforedling på reinkjøtt blir plukket ut av ministeren til denne oppgaven, sier Trager.
- Vi har også med oss to tidligere elever fra Brønnøysund Videregående skole som en del av kokketeamet. De var med å vinne Ungt Entreprenørskapsprisen i fylkesfinalen i kategorien «Jord, fjord, bord». Det er viktig å ha med ungdommen på laget. Det er de som er framtida.
Tema for årets messe er matskatter i samisk kultur med fokus på reinsdyrkjøtt. Dette medfører at reinsdyrkjøtt også står sentralt i Arktisk Roadshow som er et sidearrangement den 25.januar i regi av Nordnorsk Kompetansesenter MAT. Tiltaket er en del av «Feeding Europe» - et hovedområde i Bodø 2024, Europeisk kulturhovedstadprosjektet.
Mat og landbruksminister Geir Pollestad får en grundig innføring i 1000 år lang eksport-tradisjon av tørrfisk fra Lofoten fra Olaf Johan Pettersen.
Hanne-Sofie Trager
Bedriftene som er med fra Nordland er: Inga Sami siida - Sortland,, Saltfjellet Sami Adventure, Strandli gård, Åland går - Leknes, Tørrfisk fra Lofoten/John Greger AS - Røst, Beiarlefse - Beiarn, Northern Company, Stavsmarken gård - Vega, Tranøy Fyr- Tranøy, Utværet Lånan - Vega.