STUDIEVALG

Står du på terskelen til videre utdanning etter VGS? Da er du i ferd med å ta et stort steg mot din fremtid! Nemlig fordi høyere utdanning åpner dører til nytt kunnskap, karrieremuligheter og personlig vekst. Her får du en oversikt over hva høyere utdanning innebærer og hvor du kan finne mer informasjon.

Høyere utdanning er en spennende tid i livet ditt der du kan fordype deg i fag du elsker, enten det er en bachelor-, master- eller doktorgrad. Det gir deg muligheten til å utvikle ferdigheter, utforske interesser og bygge viktige nettverk.

Du kan også bruke: Udir.no. UDIR er et statlig organ i Norge, hos UDIR finner du gøye statistikker, tall og informasjon om utdanning generelt. Du finner svar på alt det du lurer på som for eksempel; eksamens forberedning, privatist og mye mer!

For å lære mer om studievalg, kurs og universitetet eller høyskoler som tilbyr utdanning innenfor dine interesseområder, kan du besøke nettsider som: Utdanning.no. Her finner du svært mye nyttig informasjon om ulike studieretninger, opptakskrav, og hva du kan forvente når du starter på høyere utdanning.

Valget av høyere utdanning er personlig! Så det er viktig å velge en retning som du kommer til å trives med, men ikke minst inspirere deg. Bruk litt tid på å utforske dine muligheter, følg dine lidenskaper, og ta det første skrittet mot en gøyere fremtid, men også et fremtid du virkelig brenner for. 

Høyere utdanning - Hvordan er det egentlig?

Det er en betydelig overgang! Tenk du forlater VGS, og entrer en helt ny ballbinge av frihet. Velkommen til høyere utdanning! Forskjellen her er svær, det er som å gå fra en puddel til en løve. 

STUDIEPOENG
På VGS har du fag, men på høyere utdanning er det en helt annen ballgame. Her har du emner, og hvert emne gir deg studiepoeng (STP). STP er en måling av hvor mye arbeid du har lagt ned i studiene dine. Jo flere studiepoeng du får, jo mer studiearbeid har du fullført. Dette systemet brukes vanligvis for å måle progresjonen din i høyere utdanning.

  1. Faglig frihet: Du kan endelig grave dypt i de fagene som får hjertet ditt til å hoppe. Du styrer din egen studieretning, og plukker emner og kurs selv!
  2. Kaptein av ditt eget skip: Plutselig får du fullt ansvar for din egen læringsreise. Tenk deg et skattekart uten "X" - Look at me, I am the captain now ...
  3. Tidsmaskinen din: Husker du tidenes tyranni? Nå har du full frihet, fleksibilitet og komplett ansvar for ditt eget timeplan. Du bestemmer selv når du vil møte opp (med mindre det er obligatorisk).
  4. Frihet til å være deg selv: Du får full kontroll over hvordan du vil leve. Her bestemmer du hvor du vil bo, hvordan du vil sosialisere, og hvordan du vil forme din utdannings reise. Det er som en liten superkraft - uavhengighet!​

STUDIEGRADER OG BEGREPER