UTVEKSLING

Kunne du ha tenkt deg å ta hele eller deler av utdanningen din i utlandet? Da er du på riktig plass. 

Du har faktisk muligheten til å ta hele eller deler av din videregående skole utdanningen din i utlandet. Dette gjelder både studieforberedende og yrkesfaglig utdanningsprogrammer. Dette er en fantastisk mulighet for å utforske verden og lære om andre kulturer. 

Her vil vi se nærmere på hva utveksling innebærer.

kart, med penger, og pins - Klikk for stort bilde Christine Roy

 

Utveksling er vanligvis for andre års elever i VGS, med noen få unntak. Det innebærer at du tilbringer et år av skolegangen din i et annet land. Dette er en fantastisk mulighet til å lære om kulturer, nye perspektiver og minner for livet

Hva er utveksling?

Kort sagt, det er mulighet for VGS elever å tilbringe en periode i et annet land som et del av sitt skoleprogram. 

Når kan jeg dra på utveksling? 

Slike programmer tilbys vanligvis for videregående skoleelever på andre året, med noen få unntak. Det kommer an på hvilke programmer du velger.

Hvor søker jeg?

Det finnes mange organisasjoner og skoleprogrammer som tilbyr utvekslingsmuligheter for VGS elever. Vi foreslår først at du tar kontakt med din nærmeste rådgiver og hører om din skole har utvekslingsprogrammer. Ellers kan du søke om utveksling gjennom anerkjente utvekslingsorganisasjoner som AFS, EF Education first, YFU og flere.

Hvordan fungerer det? 

Det varierer fra programmet du velger, men de fleste inkluderer at du bor hos en vertsfamilie eller på internat. Du deltar vanlig skolegang på en lokal skole som gir studie poeng som senere kan bli overført til skolen din hjemme i Norge. 

Er det noen krav?

Igjen så varierer det, det er avhengig av programmet og organisasjonen du velger. Generelt sett er det god akademisk prestasjon, og oppfylle visse alderskrav. Sannsynligvis må du gjennomføre en søknadsprosess og eventuelt en intervju.