VIDEREGÅENDE SKOLE

Ah, videregående skole… dette er hvor mitt sosiale liv toppet seg ved å hilse på vaktmesteren, og karakterene mine var en påminnelse om at det eneste som var lavere enn karakterene mine var selvtilliten min…

Men! Det trenger ikke å være deg! Nettopp fordi videregående skole er en spennende tid fylt med muligheter, utfordringer og personlig vekst. For mange elever markerer det starten på en ny fase i livet hvor man får større frihet, ansvar og muligheten til å fordype seg i fag og interesser. Så grip sjansen, og ikke glem å hils på vaktmesteren uansett. 

En skole tavle med hvitt kritt skrevet på grønn bakgrunn. Det står "Videregående skole" med ulike grafikk elementer rundt på tavla, en måne, farge palett, et eple, et fly - Klikk for stort bilde

Hva kan du forvente?

Videregående skole er delt inn i tre år, kjent som Vg1, Vg2 og Vg3. I løpet av disse årene kan du velge mellom ulike studieprogrammer, som studiespesialisering, yrkesfag, kunst, idrett og musikk. Studiespesialisering gir deg en bred akademisk grunnlag, mens yrkesfag gir praktisk opplæring og mulighet for å gå rett ut i arbeidslivet etter endt utdanning.

Når kan du søke?

Du kan søke videregående skole det året du fyller 16. Søknadsfristen er vanligvis 1. mars. Det er viktig å undersøke ulike skoler og programmer nøye før du søker, slik at du kan finne det som passer best for dine interesser og framtidsplaner. Husk også å ta hensyn til eventuelle inntakskrav som skolen eller programmet kan ha.

Hva skjer etter tredje året?

Etter at du har fullført Vg3, har du flere muligheter. Hvis du har valgt et studieforberedende program, kan du søke om opptak til universiteter og høyskoler for videre studier. Har du valgt et yrkesfaglig program, kan du gå rett ut i arbeid eller velge å ta påbyggingsåret for å få studiekompetanse.

Videregående skole er en viktig tid for å bygge en solid grunnmur for din framtid, både akademisk og personlig. Det er en tid for å utforske interesser, bygge vennskap og forberede deg på voksenlivet.