Cookie Consent by TermsFeed –Voksne over 25 er en ressurs i Nordland! - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

–Voksne over 25 er en ressurs i Nordland!

Ung kvinne ved en talerstol. Lyst, langt hår. Kledd i samisk kofte i grått, med røde og gule detaljer. Gul logo i front på talerstol, det står skrevet Nordland fylkeskommune på talerstolen. Kvinnen snakker i mikrofon. - Klikk for stort bildeCamilla Tranås Kristiansen, Rødt, ønsker et bedre utdanningstilbud for voksne over 25 år. Thor-Wiggo Skille  –Det er utkantene som rammes hardest når voksne over 25 ikke blir regnet som verdige elever i den videregående skolen i Nordland, mener fylkestingsrepresentant Camilla Tranås Kristiansen i Rødt.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Hun viser til at videregående skoler mangler elever, og at nedleggelse av linjer ofte kommer på agendaen. Og i 2019 kom nye regler om aldersgrense ved videregående skoler i Nordland.
–Flertallet i fylkestinget mente behovene spriket mellom aldersgruppene, og det skulle opprettes et nytt opplæringstilbud til de som er over 25 år og som søker videregående opplæring. Nå flytter voksne og barn ut av fylket fordi de ikke finner et tilbud i videregående skole i Nordland, sier Kristiansen. 

Bekymret for Nordlands fremtid

Rødts representant er også bekymret for at mange flyktninger som har behov for yrkesfaglig utdanning ikke klarer ikke å fullføre skole uten svært god kontakt med lærer.
–Nettundervisning kan aldri oppfylle den kvaliteten man får med en lærer i et klasserom, spesielt når det ofte er store språklige vansker. Derfor må utdanningen rustes annerledes for de over 25, mener hun. Dette er innbyggere som Kristiansen mener er sårt tiltrengte for Nordland, og som vi ikke har råd til å sende ut av fylket. Hun mener det både er et samfunnsproblem og et personlig problem for de det gjelder.
–Vi snakker om familier som må flytte på seg igjen, og barn som må rive opp vennskap når de endelig har slått rot. I tillegg mister kommuner innbyggertilskudd til andre kommuner sør i landet. Det er alvorlig på mange nivåer, oppsummerer fylkestingsrepresentanten.

Altfor få tilbud

Kristiansen viser til at det hittil kun har blitt opprettet et fåtall linjer på svært få skoler, der elevene over 25 år kan møte opp fysisk.
–Det må virkelig gå an for skolene å ruste opp til et mye stødigere og bedre tilbud for de over 25 og det må satses på å lage klasser for voksne, mener hun. Og det må gjøres raskt, for hun er klar på at Nordland ikke har råd til å miste enda flere innbyggere.
–Er det noe restriksjonene de siste par årene burde ha lært oss, så er det at å sitte hjemme kan gå ut over ens psykiske helse. Det bør stå i fokus. De voksne elevene må tas imot på en måte som gjør at de blir behandlet som likeverdige mennesker med reelle tilbud og frihet til å fortsette å bo og utdanne seg der de vil!

Under følger hele interpellasjonen fra Camilla Tranås Kristiansen, fylkestingsrepresentant i Nordland for Rødt:

Nordland mangler arbeidskraft og kompetanse, voksne over 25 år er en ressurs.

Videregående skoler mangler elever og nedleggelse av linjer kommer ofte på agendaen. Dette gjør at distriktene rammes hardt når det er de rurale strøkene som først får kjenne på mangelen av nødvendige tilbud.

I 2019 kom nye regler om aldersgrense ved videregående skoler i Nordland. En mente de behovene spriket mellom aldersgruppene. Det skulle opprettes et nytt opplæringstilbud til de som er over 25 år som søker videregående opplæring.

 Vi har nå sett gjentatte ganger at voksne og foreldre med barn flytter ut av fylket på grunn av manglende tilbud i videregående utdanning. Mange flyktninger som har behov for yrkesfaglig utdanning klarer ikke å fullføre skole uten svært god kontakt med lærer, og nettundervisning kan aldri oppfylle den kvaliteten man får med en lærer i et klasserom, spesielt når det ofte er store språklige vansker.

 Vi må ruste utdanningen av de som er over 25 annerledes, spesielt for denne gruppen, men også andre. Det får store konsekvenser for de enkelte familiene som må flytte på seg igjen og det får konsekvenser for ungene deres som må rive opp vennskap når de endelig har slått rot.  Kommunene i Nordland mister innbyggertilskudd til andre kommuner lengre sør, altså også en betydelig økonomisk konsekvens. Det er alvorlig på mange nivå.

 Hittil har det kun blitt opprettet tilbud der elevene kan møte opp fysisk på tre skoler, og det er da snakk om tre linjer til sammen. Det går helt sikkert an for skolene å ruste opp til et mye stødigere tilbud til de over 25 og det er absolutt bra om satser på å lage til klasser for voksne.

Er det noe restriksjonene de snart siste par årene burde ha lært oss, så er det å sitte hjemme kan gå ut over ens psykiske helse, noe som bør være i fokus. Skole må være rustet til å kunne ta de imot og beholde elever på en måte som gjør at de blir behandlet som likeverdige mennesker med reelle tilbud og frihet til å fortsette å bo og utdanne seg der de vil.

  1. Mener fylkesråden i likhet med Rødt, at det er kontraproduktivt å sende barnefamilier ut av Nordland til andre fylker pga et for dårlig VGS-tilbud?
  2. Vil fylkesråden satse på å få også voksne over 25 gjennom VGS?