Suksess med «Fagbrev på jobb» hos FLOW Svartisen VVS
Det ble så krevende å rekruttere faglærte rørleggere at FLOW Svartisen VVS AS begynte å utdanne rørleggere selv. Med hjelp fra ORIN (Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord), og Nordland fylkeskommune, fikk Ninja Ringøy Torrissen (34) svennebrevet som rørlegger høsten 2021.
- For en håndverksbedrift som vår er det vinn eller forsvinn å ha gode fagfolk. Det utdannes langt færre rørleggere enn behovet, så vi måtte tenke alternativt hos oss. Nå utdanner vi våre egne rørleggere, forteller Stig Mork, rørleggermester og daglig leder i FLOW Svartisen VVS på Halsa i Meløy kommune.
Rørleggerbedriften som tar oppdrag for næringslivet, offentlige kunder og private Meløy, Rødøy, Gildeskål og Bodø etablerte han i 2013.
Ninja ville prøve seg som rørlegger
Det er syv år siden firebarnsmoren Ninja banket på døren til Stig Mork og spurte om hun kunne få prøve seg som rørlegger.
- Med flere kreative fag fra videregående og erfaring fra jobber i ulike bransjer, ønsket jeg meg en mer praktisk jobb og variert hverdag hvor jeg også møter andre mennesker. Alt dette har rørleggeryrket, beskriver Ninja.
Hun hadde startet på utdanning som konditor, hadde jobbet både på matbutikk, på bensinstasjon og på pub, etter at hun sammen med mange andre i Meløy mistet jobben da REC Wafer-fabrikken i nabobygda ble lagt ned. Ønsket hennes om å bli rørlegger hadde vokst frem over tid. Samtidig innså hun at med fire barn i alderen tre til ti år, og en mann som jobbet som fisker og var borte en måned om gangen, kunne å ansette henne være krevende for en arbeidsgiver.
- Hun hadde lyst til å bli rørlegger, sa hun. Jeg ønsket å gi henne sjansen, forteller Stig hos FLOW Svartisen VVS.
- Ninja har et eget blikk for hvordan en rørleggeroppgave skal løses og visualiserer løsningene med skisser i 3D. Vi er alle stolte av Ninja og heier på henne, sier Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS. Foto: fortellfortell.no
«Fagbrev på jobb» gir flere rørleggere
Det tok seks år fra Ninja startet opplæringen i rørleggerfaget til hun fikk svennebrevet. Da hadde hun fått rørleggerteorien fra ORIN, og i tillegg tatt fellesfagene hun manglet.
- Læretiden for en rørlegger er vanligvis 4 år. På grunn av Ninjas livssituasjon med små barn og familiefar på havet, lagde vi et tilpasset opplegg for henne, sier Stig.
Kenneth Ovesen, som opprinnelig er utdannet tømrer, og Elise Mork, får også rørleggeropplæring hos FLOW Svartisen VVS nå. Om tre år vil de være faglærte rørleggere med svennebrev. I tillegg kommer Raymond Kristiansen, som kom til rørleggerbedriften som tømrer, men som omskolerte seg til rørlegger for tre år siden.
FLOW Svartisen VVS begynte å utdanne rørlegger selv da det ble vanskelig å rekruttere fagfolk. Raymond Kristiansen og Kenneth Ovesen er begge opprinnelig tømrere, hvor Raymond tok svennebrevet i 2019 og Kenneth tar svennebrevet innen tre år. Foto fortellfortell.no
Fleksibelt løp for å bli rørlegger
Etter at Ninja startet sitt opplæringsløp har ordningen «Fagbrev på jobb», kommet i stand.
Faktaboks om Fagbrev på jobb:
- Fagbrev på jobb er en vei til fag-/svennebrev for voksne som har noe relevant praksis i faget, og som er i et lønnet arbeidsforhold.
- Søkeren må fylle 21 år eller mer det året det søkes inntak for.
- Søkeren må ha minst ett år allsidig og relevant praksis i faget (omregnet til heltidsstilling)
- Fagbrev på jobb er vanligvis et løp som går over fire år, men realkompetansevurderingen kan korte ned læretiden
- Søkeren må ha gjennomført grunnopplæring på minimum 9 år og hatt engelsk som fag. (Unntak: de som har gjennomført ordinær grunnskole i Norge) Det er altså ikke krav om fellesfag fra videregående
Les mer om Fagbrev på jobb her https://www.nfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-for-voksne/fagbrev-som-voksen/fagbrev-pa-jobb/
Les mer om realkompetansevurdering her:
https://www.nfk.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-for-voksne/realkompetansevurdering/
Fleksibilitet fra alle parter har vært avgjørende for at både Svartisen VVS og rørlegger Ninja har lyktes med utdanningen. Rørleggerbedriften har fått en dyktig rørlegger i Ninja, og Ninja har fått den arbeidshverdagen hun ønsket seg, som kan kombineres med barn og fritidssysler. Stig beskriver Ninja som en unik medarbeider.
- Hun har et helt eget blikk for hvordan en rørleggeroppgave skal løses. Hun visualiserer hvordan VVS-løsningen skal se ut, og skisserer i 3D. Arbeidet blir håndverksmessig utført, og det ser svært pent ut. Vi er alle stolte av Ninja og heier på henne, understreker han.
Er etter- og videreutdanning aktuelt i din bedrift?
Kontakt John Howard Bottolfsen, prosjektleder for Kompetansepilot Salten på tlf. 98 89 91 50, e-post johbot@vgs.nfk.no
eller
Tone Jakobsen, prosjektleder for Kompetansepilot Indre Helgeland,
Kunnskapsparken Helgeland på tlf. 92 08 94 41, e-post tj@kph.no
Er du arbeidstaker og ønsker å etter- eller videreutdanne deg?
Se informasjon om Nordland fylkeskommunes tilbud på https://www.nfk.no/kompetanseportal-nordland/
Om Kompetansepilotene
Kompetansepilotene har som mål å få til et bedre etter- og videreutdanningsmarked - ved å mobilisere arbeidslivet til økt deltakelse i etter- og videreutdanning, som fagbrevløp, fagskolemoduler, og kortere eller lengre utdanninger i høyere utdanning. Eller kurs i de verktøyene som pusher holdbarheten til den utdanningen du tok for lenge siden.