OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

LetSea er landets første Læreplassgarantist

Daglig leder i LetSea Kristian Johnsen undertegnet avtalen sammen med fylkesrådsleder Tomas Norvoll på Salom Center i Bodø. - Klikk for stort bildeDaglig leder i LetSea Kristian Johnsen undertegnet avtalen sammen med fylkesrådsleder Tomas Norvoll på Salom Center i Bodø. Trond-Erlend-Willassen

 

 

 - Det er stor stas å få være den første bedriften som garanterer læreplasser i Nordland. Dette gjør vi for å bidra til forutsigbarhet for ungdom som ønsker å satse på havbruksfag, sier daglig leder Kristian Johnsen i LetSea.

LetSea er Norges største forsøks- og forskningssenter for havbruk og ligger på Dønna på helgelandskysten. Bedriften underskrev i går den første kontrakten som Læreplassgarantist, og har med det forpliktet seg til å ta inn tre lærlinger innen akvakulturfaget og en industrimekanikerlærling.

Næring i utvikling

Johnsen utelukker ikke at det for LetSea sin del kan bli aktuelt å utvide denne garantien til å gjelde andre fag etter hvert som havbruksnæringen endrer seg.

- Nye driftsformer, eksempelvis andre driftsformer, vil i framtiden kreve andre typer kompetanse. Da vil vi og resten og næringen trenge andre lærlinger innen andre fag i tillegg til havbruksfag, eksempelvis automatikere.

Kjemperespons

Undertegningen markerer startskuddet for Læreplassgarantist-ordningen, en avtale mellom Nordland fylkeskommune og bedrifter i fylket, som skal sikre at ungdom får læreplasser etter endt skolegang i yrkesfag

- Vi har tidligere inngått intensjonsavtaler med en rekke bedrifter, og fått kjempebra respons på det. Nå formaliserer vi dette samarbeidet mellom oss og næringslivet gjennom en Læreplassgarantist-avtale, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) som er glad for å få LetSea med på laget som første Læreplassgarantist.

Spennende og viktig bedrift

- Sjømatnæringen er veldig viktig for oss i Nordland, og LetSea er en sentral bedrift i denne. Bedriften er høyt oppe i verdikjeden og har med medarbeidere fra lærlingenivå og opptil doktorgradsnivå. Letsea er en virkelig spennende bedrift som betyr mye. Derfor er det flott at det er nettopp de som er først til å undertegne Læreplassgarantien.

Vil unngå frafall

Som første fylkeskommune i landet vedtok Nordland i år å innføre en læreplassgaranti for elever i videregående utdanning. En læreplassgaranti betyr at elever med ungdomsrett som har fullført og bestått Vg2 er garantert en læreplass. Bedriftene som stiller opp som Læreplassgarantister vil få en svært viktig rolle i arbeidet med å unngå frafall og gi ungdommene den utdanningen de ønsker.

- Samarbeidsavtalene vil gi oss i fylkeskommunen en oversikt over hvor vi har læreplasser og i hvilke fag vi har ledige plasser. Dette hjelper oss i arbeidet med formidlingen av elevene, vi vet hvor det er ledige plasser, og kan dermed guide elevene der det finnes plasser, sier Norvoll.

Premissgiver

Læreplassgarantisten vil få et synlige bevis på sitt engasjement i form av blant annet en plakett og annet materiell som viser at de er nettopp en Læreplassgarantist i Nordland.

- Våre læreplassgarantiser vil også være viktige premissgivere når utdanningstilbudet dimensjoneres. Vi skal snart inn i en prosess der vi legger planer for utdanningsstrukturen i et fireårsperpektiv. I denne prosessen må vi selvsagt ha med næringslivet, og da er det våre Læreplassgarantister som blir våre samtalepartnere, sier Norvoll.

Fylkesrådslederen legger til at fylket trenger om lag 1300 læreplasser.

- Vi har fått fire garantert her i dag, så vi har et arbeid å gjøre fremover. Men jeg er sikker på at næringslivet i fylket kommer til å stille opp for ungdommene, og samtidig sikre god rekruttering til egen bedrift, avslutter Norvoll.

Ta kontakt!

For prosjektleder Læreplassgarantien i Nordland fylkeskommune, Frode Vikhals Fagermo, var mandagens kontraktunderskriving en merkedag.

- Nå er vi igang! Jeg vil oppfordrer bedrifter til å tenke gjennom hvor mange lærlinger de trenger, og ta kontakt. Både bedrifter og elever kan lese mer om Læreplassgarantist-ordningen på våre nettsider https://www.nfk.no/lareplassgaranti/, sier han.

 

Prosjektleder Frode Vikhals Fagermo flankert av Kristian Johnsen og Tomas Norvoll. - Klikk for stort bildeProsjektleder Frode Vikhals Fagermo flankert av Kristian Johnsen og Tomas Norvoll. Trond-Erlend Willassen