Cookie Consent by TermsFeed Utenforskap og psykisk helse - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Utenforskap og psykisk helse

Fylkesrådet ønsker å styrke Nordlandssamfunnets satsing mot utenforskap gjennom en egen strategi med et tilhørende handlingsprogram. Målgruppen for arbeidet er barn og unge voksne i aldersgruppen 0-29 år.

  • Utenforskap er en sammensatt utfordring der det må arbeides på tvers, og nye løsninger kan komme i overgangen mellom fagfeltene.
  • Det er satt ned et tverrfaglig team med fagkompetanse innen folkehelse, utdanning, kultur, plan, næringsutvikling og kommunikasjon og som ledes av fylkesrådsleders kontor. Teamet skal forberede og utarbeide en strategi mot utenforskap med tilhørende handlingsplan
  • Fylkeskommunens strategi mot utenforskap skal ha en helhetlig tilnærming. Tilnærmingen skal være rettet mot utenforskap som en samfunnsutfordring og ses i en helhet. Det er også viktig å undersøke om det er mekanismer i Nordlandssamfunnet som bidrar til utenforskap. Fylkeskommunen tar i dette arbeidet rollen som samfunnsutvikler og samarbeidet med kommunene og statlige etater vil være avgjørende for å lykkes i kampen mot utenforskap.
  • Utenforskap regnes som en av de store samfunnsutfordringene, men det finnes ikke en felles definisjon på utenforskap og heller ikke felles metoder for å måle utenforskap. Fylkeskommunen vil sammen med Nav prøve å finne fram til gode indikatorer for å måle utenforskap. Dette er viktig i et langsiktig og strategisk arbeid for å kunne måle virkningen av innsatsen og av konkrete tiltak over tid.
  • Målet er å få et felles nasjonalt statistikkgrunnlag for å kunne analysere og si noe mer presist om utenforskap.
  • Utenforskap er en utfordring som rammer bredt. Likevel er noen grupper i samfunnet mer utsatte. Det er derfor satt sammen en referansegruppe bestående av ungdommer med bakgrunn som erfaringsmessig medfører økt risiko for utenforskap. Gruppens oppgave blir å dele sine erfaringer med hva som er viktig for å forebygge ungt utenforskap. Dette vil gi viktige innspill med tanke på foreslåtte tiltak og satsninger i arbeidet.