Cookie Consent by TermsFeed Kokebok for gjennomføring av skolevalg - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Kokebok for gjennomføring av skolevalg

Kokebok for skolevalg

Skolevalgkokeboken er en guide for planleggingen og gjennomføringen av skolevalget 2023. Den skal hjelpe skolene, ungdomspartiene, fylkeskommunen og debattleder/ reiseleder med sine roller i å arrangere og gjennomføre debatt og valgtorg. Kokeboken er utformet som FAQ, med generell informasjon om skolevalget og tidligere resultater ved skolevalg i Norge og Nordland.
skolevalgdebatt - Klikk for stort bildeElever samlet til skolevalgdebatt Åshild Opøyen

Skolevalgkokeboken er en guide for planleggingen og gjennomføringen av skolevalget 2023. Den skal hjelpe skolene, ungdomspartiene, fylkeskommunen og debattleder/ reiseleder med sine roller i å arrangere og gjennomføre debatt og valgtorg. I denne boken finner du også generell informasjon om skolevalget og tidligere resultater ved skolevalg i Norge og Nordland, samt utskrivbare bordkort som kan brukes i debatten. 

Mer info om skolevalget finnes på Sikt og Udir sine nettsider. 

Skolevalg er viktig!  

Skolevalgene i Norge spiller en sentral rolle i det valgforberedende arbeidet. For de partipolitiske ungdomsorganisasjonene er dette en viktig del av valgkampen. 

Alle videregående skoler i Nordland oppfordres til å ta aktivt del i skolevalget. 

Vi må være oppmerksomme på at det er mange unge politikerspirer som debuterer på disse arenaene og at de må møtes med respekt og tillit, og bli gitt anledning til å øve seg. 

Offentlige myndigheter har lenge arbeidet for at barn og ungdom skal få innflytelse på utviklingen av samfunnet. I Norge har vi både gjennom lovverk og ved ratifisering av FNs konvensjon om barnets rettigheter, slått fast prinsippet om barn og ungdoms rett til å si sin mening og til å bli hørt. 

Muligheten til innflytelse bidrar til at barn og unge får øvd seg i engasjement, ansvar og nytenkning. Det er en stor utfordring å sikre at dette følges opp i praksis. Nordland fylkeskommune er en pådriver for at elevdemokratiet skal blir ivaretatt også i praksis ved at skoleledelsen ser til at elevrådene har gode vilkår og er reelle samarbeidsaktører i skolesamfunnet. 

I Nordland har vi opprettholdt ordningen med Ungdommens fylkesting og Ungdommens fylkesråd siden 2001. Ungdommens fylkesråd er de unges stemmer som vi folkevalgte på fylkestinget og i fylkesrådet skal lytte til. Deltakelse i bl.a. elevråd og ungdomsråd skal gi et godt grunnlag som i neste omgang vekker lysten til å engasjere seg i partipolitikk. 

I Nordland følger vi anbefalingene fra Utdanningsdirektoratet om 9 debattanter fra partiene som hadde en stemmeoppslutning på minimum 1% ved forrige valg.

Øvelse gjør mester – også når det gjelder å bruke stemmeretten sin. Lykke til med gjennomføring av skolevalget!

Eivind Holst

fylkesordfører