Cookie Consent by TermsFeed To Nordlandskommuner til finalen for GNIST 2023 - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

To Nordlandskommuner til finalen for GNIST 2023

Sittende forsamling foran presentsjonsskjemr - Klikk for stort bildeOppstart GNIST 2023 Heidi Ramsvik

Flere representanter fra Andøy og Beiarn deltok i oppstarten av det nasjonale innovasjonsprogrammet GNIST 8. og 9. mai i Oslo . - Jeg er veldig fornøyd med at to kommuner fra Nordland kom gjennom det første nåløyet for å bli GNIST-kommune i 2023. Det er viktig å tenke nytt om steds- og næringsutvikling, sier fylkesråd for plan og næring Linda Helén Haukland (Krf).

Smilende dame i grønn bluse og hengende gullsmykke - Klikk for stort bildeLinda H. Haukland (Krf), fylkesråd for plan og næring i Nordland fylkeskommune Hannah Victoria Haukland

- Se bare på det viktige arbeidet som Sortland kommune gjorde med sin steds- og næringsutvikling gjennom å delta i GNIST-programmet i 2022, legger Haukland til. Fylkesråd ser det nasjonale innovasjonsprogrammet som en god anledning å lære av andre kommuner og bli kjent med nye metoder og verktøy.

Ti kommuner til «finalen»

GNIST er kort fortalt et innovasjonsprogram for kommuner som vil ta i bruk design som verktøy i arbeidet med steds- og næringsutvikling. Ti kommuner i Norge kom gjennom første søknadsrunde til. Nå er arbeidet i gang med å utarbeide en revidert søknad for å bli en av årets fem GNIST-kommuner, som skal ta i bruk design som metode for å utforske sine utfordringer. Avgjørelsen falt 1. juni. 

Andøy kommune er en av fem GNIST-kommuner

Oppstartssamling i Oslo 8. - 9. mai 

Design og Arkitektur Norge (DOGA) inviterte de 10 kommunene som kom gjennom første søkerunde til Oslo 8. og 9. mai. På denne samlingen møttes representanter fra kommuner og tilhørende fylkeskommuner for å bli kjent med GNIST-programmet. I år gjennomføres programmet for fjerde gang med et særlig fokus på "tidlig-fase", og bruk av design som verktøy i arbeidet med å undersøke og forstå sammensatte problemer.  

Pecha Kucha 

På oppstartssamlingen ble de 10 kommunene ble utfordret til å presentere sin kommune på 6 minutter og 40 sekunder mens 20 bilder gikk i loop - bedre kjent som pecha kucha. For forsamlingen ble dette en anledning til raskt å bli kjent med hver enkelt kommunes historie, selvforståelse, ressurser og utfordringer. Kommunene hadde blitt utfordret på å ikke legge fram forslag til tiltak, og i stedet holde fokus på  få øye på og finne ulike perspektiver på problemstillinger samfunnet står ovenfor. Bildene som ble presentert fortalte mange historier om steder, og viser at hver enket sted også har flere historier å fortelle. 

 Kvinne stående foran presentasjon av bilde som viser romfart  - Klikk for stort bildeKommunearkitekt Kaia Ingelill Aune fra Andøy kommune løftet fram kommunens utfordring med å kunne tilby boliger for tilflyttere, og samtidig inkluderer nye innbyggere i lokalsamfunnet. Utfordringen ble sett på bakgrunn av pågående satsninger knyttet til romindustri og utvikling av forsvarets områder. Heidi Ramsvik Kvinne stående foran presentasjon  - Klikk for stort bildeElin Johannessen fra Beiarn kommune fortalte om en liten kommune med sterk vilje til lokalsamfunnsutvikling til tross for store geografiske avstander, nye begrensninger for bygging som følge av kvikkleireulykken i Gjerdrum, og ønske om å skape et sterkt og robust samfunn som videreutvikler stedets kvaliteter for nye og gamle innbyggere.  Heidi Ramsvik

Stedskvaliteter og barrierer for utvikling

En viktig del av oppstartsamlingen var at kommunene kunne starte arbeidet med å kartlegge og jobbe fram den enkelte kommunes kvaliteter og barrierer for utvikling gjennom å ta i bruk designmetodikk. Nordlandskommunene ble utfordret til å både se og prioritere egne kvaliteter, identifisere barrierer, ivareta bærekraft som gjennomgående perspektiv, og tenke gjennom hvordan ulike løsninger kan skape verdi for både virksomheter, brukere og samfunnet som helhet.

Fire personer sittende rundt et bord  - Klikk for stort bildeBeiarn kommune representert av Thomas Sørensen, Gudbjørg Navjord, Bjørnar Brændmo og Elin Johannessen Heidi Ramsvik Tre personer sittende rundt et bord  - Klikk for stort bildeAndøy kommune representert av Robert Svendsen og Kaia Ingelill Aune, med bistand fra Käthe Hermstad fra FutureBuilt Heidi Ramsvik

Fylkeskommunens rådgiver Heidi Ramsvik dokumenterte god stemning rundt bordene til Nordlandskommunene som gjorde en sterk innsats gjennom å formidle sine utfordringer på en tydelig og engasjert måte. I gruppearbeidene fikk kommunene anledning til å ta i bruk designverktøyene som grunnlag for å utarbeide en revidert søknad innen fristen 23. mai.  

Fakta om GNIST:

Bilde som viser fremdrift av prosjekt - Klikk for stort bildeFremdrift GNIST 2023 - 2024 Heidi Ramsvik

GNIST er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Programmet gir kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy for å ta tak i sine spesifikke utfordringer, og snu disse til muligheter med konkrete løsninger sammen med innbyggere og næringsliv.

GNIST er DOGA og Nordic Edge sitt innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling samtidig. Gnist gir kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine spesifikke utfordringer, og snu disse til muligheter og nyskaping.

GNIST er et verktøy for å fremme implementering av målbildene og prinsippene i Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn. Målet er både å skape nye arbeidsplasser og steder folk ønsker å bo og besøke i hele landet.

GNIST-programmet skal komplettere, forsterke og realisere eksisterende initiativ og planer i kommunene, men også iverksette nye utviklingsprosjekter – med utgangspunkt i lokale behov, fortrinn og premisser. En sentral del av GNIST-programmet er også kunnskaps- og erfaringsutveksling innen innovativ steds- og næringsutvikling på tvers av kommuner og regioner.

Les mer på DOGA sine nettsider