Cookie Consent by TermsFeed Selvkjørende busser til Bodø - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Selvkjørende busser til Bodø

Seks smilende personer står foran sykehuset i Bodø, den ene holder et busskilt - Klikk for stort bildeBak f.v.: Erik Ulriksen, teknisk leder, Mobility Forus; Kresten Harala Arup, forretningsutvikler, Sensible 4; Aleksi Tepponen, Sensible 4. Foran f.v.: Hanna Borkamo, masterstudent i praksis; Siri Vasshaug, prosjektleder, Smartere Transport; Linn Therese Lohne Marken, daglig leder, Mobility Forus. Isabell Grønnslett, Nordland fylkeskommune Bodø går i front med å teste ut et spennende kollektivtilbud for lokalbefolkningen.

Februar 2022 kommer det to selvkjørende busser til Bodø. Bussene skal gå i rute fra Sentrumsterminalen via torget, parkeringsanlegget ved Kvartal 99, og bort Prinsensgate til hovedinngangen på Nordlandssykehuset.
 
De to selvkjørende bussene er en del av et stort mobilitetsprosjekt, initiert av Smartere Transport Bodø, som skal bli et viktig supplement til ordinær kollektivtransport. Det vil si at teknologien i bussene skal testes i et skikkelig nordnorsk klima, og skal gå med svært hyppige avganger i seks måneder.

- Målet er å gi gode, fleksible transportløsninger til innbyggerne i regionen. Dette initiativet skal bidra til å løse en trafikkutfordring i Bodø, samtidig som det reduserer klimagassutslippene, sier Siri Vasshaug, prosjektleder for Smartere Transport Bodø.

- Det er første gang i verden at det innføres et pilotprosjekt av autonom teknologi i denne skalaen i et arktisk klima. Funker dette i Bodø, fungerer det over alt, legger hun til.   

Sykehusledelsen positiv til initiativet

I tillegg til at det skal testes i et klima med mye værskifte, løser det et ønske om busstransport til hovedinngangen til sykehuset. Bussene vil ha flere stopp i byen, der endestoppet er ved inngangen til Nordlandssykehuset.

- Dette er et spennende prosjekt som er innovativt, og henger sammen med Bodøs profil om å være fremme i skotuppene når det gjelder teknologibruk. At de klarer å knytte piloten opp til et behov som er flagget, gjør det enda mer relevant og spennende, sier Bernt Toldnes, drift- og eiendomssjef ved Nordlandssykehuset.

Et nordisk samarbeidsprosjekt

Autonome busser til Bodø er et nordisk samarbeidsprosjekt, med Mobility Forus fra Norge, Sensible 4 fra Finland, Holo fra Danmark, Boreal, Nordland fylkeskommune og Bodø kommune. Samarbeidspartnerne møtes i Bodø denne uken for å forberede rute og detaljer for kjøretøy.  

- Norden er langt fremme på selvkjørende kjøretøy i ordinær trafikk. I dette prosjektet har tre av Nordens ledende aktører gått sammen for å levere en tjeneste som vi håper vil ha verdi for  Bodø kommune og byens innbyggere, sier Linn Terese Lohne Marken, daglig leder i Mobility Forus.
 
Sensible 4 leverer den selvkjørende teknologien, Mobility Forus er prosjektleder og operatør, mens danske Holo leverer den digitale plattformen for kjøredata.
 
- Det er spennende med en ambisiøs by, som ser muligheten i å prøve ny teknologi. Sensible 4 har spesialisert seg på å utvikle teknologi for krevende kjøreforhold og klima. For oss er dette stor mulighet for å stressteste teknologien i urbant miljø gjennom forskjellig værforhold og årstider, på veien til å levere fullskala selvkjørende persontransport, forklarer Kresten Harala Arup som er forretningsutvikler i Sensible 4. 

Vert om bord

Det er to elektriske biler av modellen Toyota Proace som vil spesialtilpasses for prosjektet i Bodø.
 
Bilene vil kjøre autonomt, men norsk regelverk krever per i dag at det skal være en vert om bord som kan ta over styringen, dersom det skulle bli nødvendig. Bussjåfører fra Boreal vil være verter ombord i kjøretøyene
 
- Dette er en del av utviklingen av en ny bydel i Bodø, og vi håper at det blir et godt tilbud til innbyggerne, og at de blir med på laget for å teste løsningen, avslutter Vasshaug. 

Niseters, mørk buss på vegen. Hvitt bolighus i bakgrunnen og snø i veikantene - Klikk for stort bildeTestbussene blir elektriske nisetere Mobility Forus