Besøksforvaltning skal bidra til å sikre at opplevelsen blir god både for besøkende og fastboende, samtidig som man skal ta vare på sårbare natur- og kulturkvaliteter og sikre at den lokale verdiskapningen blir størst mulig.
Første samling blir i Henningsvær midt under Lofotfisket
Terje-Rakke-Nordic-Life_www.nordnorge.com
Besøksforvaltning betyr at man skal sikre en bærekraftig utvikling som er innenfor grensene til det natur, landskap, miljø, lokalsamfunn og lokal kultur tåler, samtidig som det gir grunnlag for sunn næringsdrift og lokal verdiskapning. I kurset vil vi derfor utvikle kunnskap om kommunal planlegging, lokalsamfunn, dialogprosesser og stedegne natur- og kulturressurser.
Kurset vil være relevant både for kommuner som opplever mye turisme, gjerne på enkelte steder eller på noen tidspunkt i løpet av året, men også for områder som har lite besøk og ønsker mer turisme, hvor man kan utvikle bærekraftige reiselivsnæring fra starten av. Kurset vil i tillegg være relevant for nasjonalparker og verneområder hvor det er aktuelt å utvikle og forbedre besøksstrategier. Det samme gjelder for f.eks. verdensarvområder og kulturminneforvaltning.
Dette er et etter- og videreutdanningskurs med plass til 30 studenter. Undervisningen vil være samlingsbasert med tre samlinger i løpet av 2021, hver med en varighet av tre dager. Mellom samlingene vil det bli lagt til rette for gruppediskusjoner og veiledning ved bruk av bl.a. Canvas og andre digitale verktøy. Eksamen vil bestå av to innleveringsoppgaver. Den første teller 40 % og vil være knyttet til stedspesifikke problemstillinger (kan gjennomføres i gruppe eller individuelt). Den andre innleveringsoppgaven teller 60 % og er en individuell fordypningsoppgave knyttet opp mot relevant litteratur og teori. Bestått eksamen gir 10 studiepoeng. Sted og dato for samlingene vil være:
- Henningsvær, 10.-12. februar 2021
- Leknes, 2.-4. juni 2021
- Glomfjord, 29. september – 1. oktober 2021
Hauklandstranda i Vestvågøy
Bård Løken/www.nordnorge.com/Vestvågøy
Deltakeravgiften er på kr. 2.000,- Årsaken til at deltakeravgiften kan være så lav er på grunn av at vi har fått innvilget støtte til kurset fra DIKU (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning). Deltakerne må selv dekke utgifter til reise, opphold og pensumlitteratur.
I første omgang vil deltakere fra pilotkommunene Meløy, Vega, Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst bli prioritert. Deretter vil deltakere fra Nordland fylkeskommune og andre kommuner i Nordland få plass. Dersom det fortsatt er plasser igjen, vil det bli åpnet for deltakere fra andre deler av landet. Ved påmelding må du skrive et motivasjonsnotat på maks 150 ord.
Kurset er avholdt og knapp for påmelding derfor fjernet
Brevandring på Svartisen
Espen Maruhn