Cookie Consent by TermsFeed Frikjøpte politikere og fylkesrådets medlemmer - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Håndbok for folkevalgte i Nordland fylkeskommune

2 Frikjøpte politikere og fylkesrådets medlemmer

Frikjøpte politikere er utpekt av sin partigruppe i fylkestinget, fylkesrådets medlemmer velges av fylkestinget. Frikjøpte politikere og fylkesrådet omfattes ikke av det avtaleverk som gjelder for tilsatte i fylkeskommunen, og har derfor ikke noe stillingsvern. Partigruppen kan når som helst velge å skifte ut frikjøpte politikere. Nærmere omtale av rettigheter og plikter for frikjøpte politikere framgår av Nordland fylkestings forretningsorden 2023, og av Forskrift - økonomisk godtgjørelse og arbeidsvilkår for folkevalgte i Nordland fylkeskommune slik disse er vedtatt av fylkestinget. 

 

2.1 Arbeidsvilkår og godtgjørelse

Godtgjørelsen for folkevalgte i Nordland fylkeskommune er fastsatt av fylkestinget, jfr. Forskrift - økonomisk godtgjørelse og arbeidsvilkår for folkevalgte i Nordland fylkeskommune, vedtatt i fylkestingssak 126/2023 

Arbeidsmiljølovens bestemmelser gjelder ikke for fylkesordfører, frikjøpte politikere, og fylkesråd. 

Fylkesrådslederens godtgjørelse benevnes som basis. Denne utgjør 80% av den årlige godtgjørelsen til regjeringens statsråder. Når godtgjørelsen til statsrådene endres, skal nye satser beregnes for basis, uten ny behandling i fylkestinget. 

Fylkesordfører ytes en godtgjørelse på 90% av basis.  

§ 5-2 Generelle bestemmelser ved vervet som hovedbeskjeftigelse – frikjøp 65% eller mer gjelder også. 

Fylkesvaraordfører ytes en godtgjørelse på 8% av basis, om fylkesvaraordføreren ikke kommer inn under bestemmelsene i § 5-2 om frikjøp. Fylkesvaraordfører ytes møtegodtgjørelse for fylkestingssamlinger etter § 3-1. 

Dersom fylkesvaraordfører er frikjøpt godtgjøres denne med 2 % av basis.   

Ved frikjøp mindre enn 65%, dekkes tjenestetelefon, reise- og oppholdsutgifter samt møtegodtgjørelse og tapt arbeidsinntekt i forbindelse med fylkeskommunale møter etter vanlig praksis av den som innkaller. 

2.2 Ettergodtgjørelse

Folkevalgte som har vervet som sin hovedbeskjeftigelse, kan søke om å motta ettergodtgjørelse i en måned fra det tidspunkt vervet opphører. Retten til ettergodtgjørelse skal avkortes krone for krone mot annen inntekt. Det samme gjelder for ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra. Pensjonsinntekter etter folketrygdloven kapittel 19 og kapittel 20 skal ikke anses som inntekt etter andre ledd. 

Dersom det ikke er inntektsgivende arbeid/verv å gå tilbake til, kan man søke om å motta inntil tre måneders ettergodtgjørelse. Ettergodtgjørelse opphører umiddelbart ved inntreden i annet inntektsgivende arbeid/verv, eller avkortes krone for krone.   

En søknad om ettergodtgjørelse fra et medlem av fylkestinget eller fra fylkesrådslederen behandles av fylkesordføreren. En søknad om ettergodtgjørelse fra fylkesrådets øvrige medlemmer eller fra politisk rådgiver behandles av fylkesrådslederen, unntatt når hele fylkesrådet går av – da behandles slik søknad av fylkesordføreren. Fylkesordføreren har rett til å søke om samme ettergodtgjørelse som øvrig frikjøpte politikere, slik søknad behandles av fylkesrådsleder. 

Feriegodtgjørelse ved fratredelse ved frikjøp 1 år eller mer, utbetales tilsvarende 1 måneds godtgjørelse. Ved kortere frikjøp enn 1 år beregnes feriegodtgjørelsen med 1/12 av siste 12 måneders godtgjørelse. Frikjøpte folkevalgte er ikke omfattet av Ferieloven. 

Søknader om ettergodtgjørelse og feriegodtgjørelse ved fratredelse behandles av fylkesordfører i samråd med forretningsutvalget.   

2.3 Ferie og fravær

Frikjøpte politikere omfattes ikke av ferieloven, men har samme rett til å ta ut ferie (feriefritid) som de fylkeskommunalt ansatte. Den enkelte frikjøpte politiker anmodes om å informere fylkesordfører om når ferie skal avvikles. 

Ved ferie eller fravær hvor det kan være usikkert hvorvidt politikeren kan nås pr. mobiltelefon, skal sekretariatet informeres om oppholdssted. 

Ved fravær ut over egenmelding, må det leveres sykmelding. Øvrige bestemmelser, se Forskrift - økonomisk godtgjørelse og arbeidsvilkår for folkevalgte i Nordland fylkeskommune 

2.4 Sosiale forhold

Generelle bestemmelser ved vervet som hovedbeskjeftigelse - frikjøp 65 % eller mer. 
Når bosted er utenfor Bodø kommune, eller ved uforholdsmessig lang reisevei, kan møblert hybel/bolig stilles til disposisjon i Bodø, ved behov. Lys, oppvarming og kommunale avgifter dekkes.  

I tillegg:   

  1. diett med overnatting i pendlerbolig skal utgjøre 50 % av satsen for” Diett pensjonat eller hybel/brakke med kokemuligheter”. Denne satsen er skattepliktig. 
  2. dekkes hjemreise en gang pr. uke. Fylkesordfører/kontorleder kan i særskilte tilfeller innvilge ekstra hjemreise.  
  3. stilles kontorfasiliteter på fylkeshuset til disposisjon  
  4. deltakelse i fylkeskommunens forsikringsordninger 
  5. dekkes tjenestetelefon, jf. Reglement for mobilordning i Nordland fylkeskommune  
  6. ytes ettergodtgjørelse i henhold til § 5-3 

2.5 Pensjon

Frikjøpte politikere meldes automatisk inn i KLPs pensjonsordning. Full opptjening beregnes på samme måte som for ansatte.  

2.6 Tjenestereiser

Folkevalgte får dekket sine utgifter til tjenestereise etter Statens reiseregulativ, dersom h*n representerer fylkeskommunen. Når frikjøpte politikere reiser på vegne av sin partigruppe, dekkes dette av partigruppens midler. 

Tjenestereiser og studieturer til utlandet for frikjøpte politikere, samt fylkestingets medlemmer, skal godkjennes av fylkesordføreren. 

For pendlerreiser til og fra Bodø skal det leveres separate reiseregninger. 

Vedtatte retningslinjer for reiser til utlandet skal følges. 

Den enkelte folkevalgte er ansvarlig for å levere reiseregning snarest, og innen to uker etter gjennomført reise. Reiseregning skal føres elektronisk. Alle utgifter som kreves refundert skal dokumenteres med originale bilag, via reiseregningssystemet.

2.7 Ved fratredelse

Ordningen med kontor, utstyr og evt. telefon avvikles snarest mulig, og senest én uke etter fratredelse. PC og evt. mobil må leveres inn til IT avdelingen for avinstallering av programvare som er knyttet til rollen. 

De som disponerer tjenestebolig, skal flytte fra leiligheten - uten oppsigelse - senest 30 dager etter opphør av verv  

2.8 Gaver og representasjon

Folkevalgte vil ofte være i situasjoner hvor det er naturlig både å gi og å motta gaver. Folkevalgte plikter å vise moderasjon i slike sammenhenger. Dersom en folkevalgte mottar en personlig gave som er av en såpass stor verdi at den er skattepliktig, er det vedkommende politikers eget ansvar å sørge for å opplyse om dette til Skatteetaten. 

Dersom det er tvil om gaven bør mottas, kan fylkesadvokatens kontor kontaktes for konsultasjon. 

Folkevalgte deltar ofte på middager og i sosiale sammenkomster. Dette er viktig for å utvikle og opprettholde et godt kontaktnett. I slike sammenhenger skal alle folkevalgte legge vekt på å være en god ambassadør for Nordland. 

2.9 Andre forhold

Dersom det oppstår andre forhold enn de som er omtalt i denne håndbok og som det ikke er åpenbart hvordan skal håndteres, eller tvil om hvordan innholdet i denne håndbok skal forstås, plikter den enkelte frikjøpte politiker å drøfte dette med fylkesordføreren eller fylkesrådslederen.