Cookie Consent by TermsFeed Hva gjør du når barnet ditt blir mobbet? - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hva gjør du når barnet ditt blir mobbet?

Mobbeombud Lasse Knutsen  - Klikk for stort bilde   Alle elever i skolen har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring.  Dette står i norsk lov. Likevel er det mange som ikke er helt sikre på hva de skal gjøre når de opplever at barnet sitt blir mobbet. 

I denne artikkelen vil du finne ut hvem du kan kontakte for å få hjelp når barnet ditt opplever mobbing eller ubehag på skolen. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Skolen skal ta dette på alvor 

Alle som jobber på skolen, skal følge med og sørge for at elevene har det bra på skolen.. Hvis barnet ditt opplever at noe er ubehagelig, skal skolen ta dette på alvor, og gripe inn med en gang, hvis det er mulig. 

Skolen ved rektor har ansvar for å lage en skriftlig plan med egnede tiltak for følge disse opp. Skolen skal også dokumentere hva de gjør for å sørge for at elevene har det trygt å godt på skolen. 

Når du melder fra om mobbing til skolen skal skolen ta tak i saken din innen det har gått en uke. Alle varsler om mobbing skal tas på alvor av rektor. 

Når du er i møter med skolen om mobbesaker, bør du som foresatt ta vare på dokumentene du har fått i saken. Det samme gleder mail og meldinger du har fått fra skolen i denne sammenhengen.  

Skolene har en aktivitetsplikt, hvor de skal følge med på at elevene har det trygt og godt på skolen. Hvis det iverksettes tiltak, skal skolen alltid ha en skriftlig plan.  

Blir det ikke bedre? 

Hvis mobbingen ikke tar slutt og tiltakene ikke virker, eller du føler at skolen ikke gjør nok, kan du melde saken til Statsforvalteren i Nordland. Du kan også kontakte Mobbeombudet i Nordland for veiledning. 

Hvis Statsforvalteren mener at skolen ikke har gjort det de skal, kan de bestemme hva kommunen skal gjøre med saken. 

Er du uenig med Statsforvalterens vedtak, kan du klage saken inn til Utdanningsdirektoratet. 

Guide til foreldre 

  • Hvis barnet ditt opplever at noe er ubehagelig, varsler du skolen. Skolen ta det på alvor. 
  • Rektor skal ta alle varsler på alvor og har plikt til å undersøke det som har skjedd. 
  • Er det noe som har skjedd på fotballbanen eller på nett som gjør at barnet ditt ikke føler seg trygg på skolen, skal skolen ta tak i det. 
  • Når det gjøres tiltak i en sak, skal skolen alltid lage en skriftlig plan. 
  • Hvis det ikke blir bedre, eller hvis du mener tiltakene ikke er gode nok, kan du melde saken til Statsforvalteren i Nordland eller ta kontakt med mobbeombudet i Nordland for veiledning. 
  • Hvis Statsforvalteren mener at skolen ikke har gjort det de skal, kan statsforvalteren bestemme hva kommunen skal gjøre i saken. 
  • Er du uenig i Statsforvalteren vedtak, kan du klage til Utdanningsdirektoratet.