OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Strategi for reiseliv og opplevelser i Nordland 2023 - 2027

1 Forord

Dette er en næringsstrategi med et gjennomgående og tydelig samfunnsperspektiv.
Visjonen er den samme som fylkeskommunes overgripende visjon. Den sier at Nordland fylkeskommune skal bygge attraktive og inkluderende samfunn i
Nordland. Strategien introduserer et regenerativt perspektiv på reiseliv. Med rege- nerativt menes et reiseliv som har som ambisjon å bidra til fornyelse av ressursene og å skape positiv merverdi for lokalsamfunn, klima og miljø. Et regenerativt reiseliv tar med andre ord bærekraft lenger enn å forsøke å unngå skade eller kompensere for den. Det regenerative perspektivet er på vei inn i reiselivet i store deler av verden. Det er naturlig at Nordland fylkeskommune opprettholder sin posisjon og sine ambisjoner om å være i front ved ta en ledende nasjonal rolle når det gjelder reiselivsutvikling. Perspektivet harmonerer godt med fylkeskommunens øvrige bærekraftambisjoner og overordnede visjon.

For å lykkes med strategien må det legges om til et reiseliv der attraktive lokalsam- funn, samhandling, natur-, kultur- og fellesskapsverdier, samt klima settes høyt,
og der tenkning og prioriteringer fortrinnsvis hentes fra økologisk økonomi.

Reiselivet er en samfunnsnyttig næring. Næringen må styrkes ytterligere og bli mer robust for at fylkeskommunen skal kunne bruke reiseliv og opplevelser som et enda mer strategisk verktøy i samfunnsutviklingen.

Strategien sier at innsatsen bør rettes mot de områdene der Nordland fylkes- kommune kan utgjøre en forskjell og der fylkeskommunens roller og virkemidler åpner for innsats.

Regenerativt reiseliv

Den regenerative tenkningen har sitt utspring fra
økologi og naturvitenskap. Tankesettet baserer seg på et prinsipp om at naturen er selvreparerende. I dag blir begrepet også brukt
innen områder som økonomi, næring, samfunn og kultur.

I reiselivet har regenerativ tenkning blitt brukt til å sette søkelys på hvordan næringen kan skape positive ringvirkninger for reisemåle- ne, både økologisk, sosialt, kulturelt og økonomisk. Det settes fokus på hvordan de besøkende kan bidra til å forlate et reisemål i bedre stand enn da de kom. Dette omfatter å støtte opp rundt lokal verdiskaping, samt å
ta vare på lokal kultur og naturressurser.
 

For å realisere strategien er det en viktig forutsetning med god infrastruktur og smart og bærekraftig mobilitet. Besøksforvaltningen må videreutvikles og kunn- skapen må implementeres i kommuner og på reisemål. Videre må kompetansen i og om næringen styrkes og tilgangen til arbeidskraft må økes. Økt fokus på kultur- turisme kan gi Nordland et løft, særlig i et sesongutviklingsperspektiv.

Det blir viktig å sikre en god håndtering av den omstillingen som både samfunnet og reiselivet skal gjennom i årene framover. Det regenerative perspektivet anerkjenner omstillingsbehovet og gir innspill til nye og helhetlige løsninger.

Når Nordland fylkeskommune etter- streber en helhetlig tilnærming, kan det ikke uten videre settes et skille mellom utvikling, markedsføring og besøksforvaltning. Disse oppgavene må ses i sammenheng. Det blir derfor viktig å styrke kompetansemiljøer som leverer kunnskap og innsikt på regionens og reiselivets faktiske behov, samt å videreutvikle et innovasjonssystem med tydelig avklarte roller og oppgaver.
 

Portrett av dame - Klikk for stort bildeLinda Helén Haukland Fylkesråd for plan og næring i Nordland (2020-2023