8 Samferdsel og smart mobilitet
Tiltak for ytterligere å bedre samferdselstilbudet og formidlingen av dette gjennom å jobbe på tvers av avdelingene internt i fylkeskommunen, samt ha en god dialog med næringen og andre eksterne aktører. Dette skal føre til gode gjeste- opplevelser, positive møter mellom lokalbefolkning og besøkende og reduksjon
av CO2-avtrykk fra de besøkendes transport til/fra/i Nordland. Et viktig fokus- område blir derfor Nordland fylkeskommunes rolle som reiselivsaktør.
Prioriterte fokusområder:
- Styrke samspillet mellom reiselivs- og opplevelsesnæringene, og offentlig for- valtning på lokalt og regionalt nivå, samt mellom de ulike avdelingene i Nordland fylkeskommune, herunder samarbeid om reiselivets behov i anbudsprosesser.
- Stimulere til at reiselivsaktører og gjester prioriterer mer CO2-vennlige transportformer.
- Bidra til at fylkeskommunens samferdselsløsninger er universelt utformet og at informasjonen rundt disse inngår i den ansvarlige markedsføringen.
- Arbeide for at reiselivs- og opplevelsesnæringens behov i større grad kobles opp mot innbyggernes samferdselstilbud slik at dette styrkes.
- Arbeide systematisk og målrettet med markedsføring av prioriterte målgrupper som gir størst mulig lokal og regional verdiskaping og lavest mulig CO2 utslipp.
- Arbeide med ansvarlig markedsføring som påvirker, informerer og veileder kunder til å velge grønne transportløsninger.
- Sikre god samhandling mellom de ulike transporteierne av kollektivtransporter.
- Utvikle og markedsføre grønne og helhetlige transportløsninger som et samlet reise- og opplevelsesprodukt, med sømløse digitale informasjons- og booking- løsninger.
- Forbedre infrastrukturen rundt skilting, digitale skilt med QR-kode, parkering, sanitære forhold/avfallshåndtering m.m.
- Støtte opp rundt initiativ tilknyttet Nasjonale Turistveier.