Gjenstående søkere med ungdomsrett, uten læreplass tilbys kontrakt om fagopplæring i skole.
En av målene i fagopplæring i skole er å formidle elevene til læreplass gjennom utstrakt bruk av utplassering/praksis. Elever og bedrifter kan når som helst velge å skrive lærekontrakt underveis i opplæringen. Elevene skifter da status fra elev til lærling i bedrift.
Fagopplæring i skole starter i første halvdel av september og elevene skal ha 12 mnd. opplæringstid. I tillegg kommer skoleferier.
Fagopplæring i skole avsluttes med fag-/svenne- eller kompetanseprøve fra november året etter at du startet. Prøven vurderes av samme prøvenemnd og etter samme kriterier som læringer/lærekandidater. Skolen er ansvarlig for oppmelding til prøven, eventuelt også oppmelding til 2. gangs prøve ved styrk.
Skolen organiserer det faglige opplegget slik at det passer den enkelte skole, fag og elev. Det er ønskelig at hoveddelen av opplæringen foregår i bedrift. Skolen må inngå skriftlige avtaler med bedriftene om praksisplass.
Elevene skal ha opplæring i en spesifikk Vg3 læreplan for opplæring i bedrift uansett om de er på skolen eller er utplassert i bedrift. Ved utplassering i bedrift følges arbeidstiden ved den aktuelle bedriften.
Læreplanen og vurderingssystemet for Vg3 i skole er som for lærlinger, men deltagerne har elevstatus dvs. rett til skoleskyss, samt mulighet til å søke utdanningsstøtte i Lånekassen.
Forskjellen på fagopplæring i skole og læretid i lærebedrift er at det ikke skrives lærekontrakt. Elevene får ikke verdiskapningsåret og heller ikke lønn under opplæringen.
Elevene skal ha regelmessig oppfølging, faglig veiledning og formelle halvårssamtaler.