Gjennom disse statlige og fylkeskommunale midlene vil Nordland fylkeskommunen gi støtte til arrangement og tiltak som fremmer kompetanseheving og samarbeid mellom amatører, frivillige og profesjonelle. Det er mulighet å søke støtte til innleie av profesjonelle aktører til lokale og regionale kulturarrangement, da innen alle sjangrer av kunst, kultur herunder også samiske språk, kunst og kultur. Det er også mulig å søke støtte til kompetanseheving, videre til etablering av nye nettverk og møteplasser. Det vil også gis støtte til større kunst-, kultur- og kulturmiljø prosjekt som bidrar til et åpent, inkluderende og mangfoldig kulturliv i hele fylket. Prosjektene skal bidra til nyskaping i kultursektoren og gi tydelige effekter, for eksempel i form av nye samarbeid, nye kulturtilbud, kunstnerisk utvikling, mer aktivitet og økt deltaking.
Regionale kulturfond skal legge til rette for samspillet mellom det profesjonelle og frivillige kulturfeltet som er knyttet til ambisjonen om et kulturløft som kommer hele landet til gode. Det er et mål at folk skal ha tilgang til kunst og kultur, uavhengig av hvem de er og hvor de bor. Ordningen skal støtte opp under ansvar og roller som fylkeskommunen har på kulturområdet og stimulere til større utviklingsprosjekter.
Prosjekter som det søke om til regionale kulturfond må være påbegynt i 2025.
Formål
Tilskuddsordningen har som formål å bidra til at kunst og kulturtilbud av høy kvalitet blir tilgjengelig for Nordlands innbyggere og stimulere til vekst og utvikling innen det profesjonelle kunst- og kulturfeltet. Ordningen skal også bidra til å styrke fylkeskommunens arbeid med inkludering, mangfold og sikre bredt ytringsrom.
Forskrift om regionale kulturfond - Lovdata
Søker må ha kunst- og kultur som virkeområde. Tilskudd kan bevilges til aktører, produsenter, organisasjoner, og andre sammenslutninger som planlegger gjennomføring av kunst- og kulturtiltak i tråd med ordningens formål og kriterier og som ikke mottar driftsstøtte fra Nordland fylkeskommune. Søker må ha adresse og forretningsadresse i Nordland.
Søknadsfrist: 1. februar og 1. september.
Tiltakene som det søkes om, skal bidra til å realisere fylkeskommunens gjeldende planer og strategier på kunst og kulturfeltet.
- Kunst- og kulturtiltak som har regionalt nedslagsfelt, og har interesse utover en kommune. Det vil bli lagt vekt på tiltakets/arrangementets muligheter for regional oppmerksomhet.
- Kunst- og kulturtiltak som direkte skal produsere kunstneriske og kulturelle uttrykk som er åpne for det alminnelige publikum.
- Kunst- og kulturtiltak med unge voksne (16-30år) som målgruppe, eller med deltakelse av unge kunstnere eller kulturarbeidere i en etableringsfase gis særskilt prioritering.
- Kunst- og kulturtiltak som kobler sammen aktører og stimulerer til samarbeid på tvers av kulturuttrykk og geografi.
- Kunst- og kulturtiltak som har kunstnerisk høy kvalitet.
- Kunst- og kulturtiltak som viser nyskaping og utvikling.
- Kunst- og kulturtiltak som kan vise til samarbeid med kommune, institusjoner og/eller andre.
- Aktiviteter og prosjekter tiltak som er gjennomført før gjeldende søknadsfrist.
- Det gis ikke tilskudd til ordinær drift, innkjøp av utstyr og investeringer
- Det kan ikke søkes delprosjekter fra aktører som mottar annen støtte fra fylkeskommunen Eks. Festivalstøtte
- Søknader der søker ikke har forretningsadresse eller bostedsadresse i Nordland.
- Utgivelser av litteratur og musikk.
- Film og andre audiovisuelle uttrykk: Nordland fylkeskommune er medeier i Arktisk Film Norge AS og Arktisk Film Norge Invest AS som gir støtte til utvikling og produksjon av disse uttrykkene. Fylkeskommunen støtter derfor ikke tiltak på dette feltet med direkte tilskudd, men henviser søkere til å ta kontakt med filmsenter og fond.
- Tiltak med hovedfokus på mat, næringsutvikling, folkehelse, kulturarv, museumsvirksomhet og lokalhistorie.
- Deltakelse på seminar, utdanning, studiereiser, gjestekunstneropphold ol.
- Det kan ikke søkes fullfinansiering av prosjekter.
-
En aktør kan kun søke om et tiltak i hver søknadsrunde. Om fylkeskommunen har fått flere søknader fra en aktør, forbeholder vi oss retten til å vurdere hvilke søknader som vil bli avvist/ikke behandlet.
Søknader som ikke oppfyller krav til søknad eller kriteriene vil bli avvist og returnert til søker.
- Elektronisk søknadsskjema skal benyttes.
- Søkers navn, adresse og organisasjonsnummer skal oppgis
- Info om kontaktperson, e-postadresse og telefonnummer
- Beskrivelse av formål og innhold i tiltaket
- Opplysning om tid og sted for gjennomføring av tiltaket
- Opplysning om organisering og framdriftsplan
- CV
- Oversikt over samarbeidspartnere
- Et fullstendig budsjett og en finansieringsplan, med oversikt over alle tilskuddsparter. Det skal oppgis hvorvidt andre finansieringskilder er omsøkt eller tildelt fra.
- Spesifisering av søknadsbeløp til fylkeskommunen
- Søker må være registrert med eget organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene.
Det vil bli gitt en helhetlig vurdering av søknadene og tiltakets kvaliteter ut fra hensyn som:
- Generelle vurderinger: Tiltakets innhold, profesjonalitet, gjennomføringsevne og søknadens relevans i forhold til ordningens formål
- Egenart, kvalitet og nytenkning i kunstnerisk profil, programmering og formidling. Regional, nasjonal eller internasjonal betydning.
- Ressursutnyttelse, muligheter for egeninntjening, økonomiske soliditet og stabilitet.
- Primært gis det støtte til kulturtiltak som gjennomføres og finner sted i Nordland.
- Søknadens vektlegging av temaer som inkludering, kjønnsbalanse, tilgjengelighet og redusert miljøbelastning.
- Nordland fylkeskommune prioriterer kulturarrangementer som følger de retningslinjer for tilgjengelighet som gjelder.
Fylkeskommunen har et særlig ansvar for å bidra til mangfold og bredde i kulturlivet i hele fylket. Det legges derfor vekt på at tilskuddene fordeles til tiltak som samlet sett bidrar til en bredde i kunst- og kulturuttrykk, i formidlingsmåter og demografi.
Tilskudd utbetales når tiltaket er fullført og etter rapport fra tilskuddsmottaker over oppnådde resultater, samt regnskap over utgifter og inntekter som samsvarer med søknaden.
Rapport sendes elektronisk
For tilskudd over 200 000,- kreves revisorgodkjent regnskap.
Det kan innvilges forskuddsutbetaling etter søknad fra tilskuddsmottaker.
Søker har i henhold til Forvaltningsloven § 28 anledning til å påklage avgjørelsen innen tre uker fra søker er gjort kjent med vedtaket (§ 29). Nærmere informasjon om klageadgang og rutiner kan fås ved henvendelse til saksbehandler eller på fylkeskommunens nettsider. En eventuell klage må begrunnes, og vil bli behandlet av samme organ som har fattet vedtaket. Dersom ikke vedtaket omgjøres, oversendes klagesaken til Nordland fylkeskommunes klagenemnd for behandling
Søknadsfrister:
Innen 1. februar og 1. september (ved midnatt) Søknadskjema vil være tilgjengelig ca 2 måneder før søknadsfrist.
Søk her
Rapportering:
Søknader innvilget i 2021, 2023, 2024 og 2025 må rapporteres i link nedenfor.
Rapportskjema
Søknader innvilget i 2022 må rapportere i https://skjema.nfk.no/skjema/NFK035/